Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Brandweer in Haarlemmermeer

In 1940 kregen alle dorpen in het kader van de luchtbescherming babybrandspuiten die na de oorlog nog een tijd werden gebruikt.

Van babyspuit tot modern materieel

In 1955 ziet het schema van het rollend materieel van de Haarlemmermeerse brandweer er als volgt uit: De post Hoofddorp heeft een moderne mistspuit. Verder heeft dit station een nieuwe Thriumph spuiteenheid, een ladder- en lichtwagen en een personenauto. Zwanenburg, Badhoevedorp en Nieuw-Vennep hebben ieder een autospuit. In de Aalsmeerderbuurt-zuid, de Weteringbuurt en in Lisserbroek werken de brandweerlieden met kleine motorspuiten, die door een trekker getrokken worden.

In ditzelfde jaar zal de brandweer gemoderniseerd worden. Inmiddels telt de brandweer naast de commandant 3 beroepskrachten en 92 vrijwilligers verspreid over 7 posten. Op 1 januari 1960 wordt de brandweer en ambulancedienst ingesteld. Voor 1959 maakte de brandweer deel uit van de dienst gemeentewerken. De directeur van deze dienst werd ook benoemd als commandant van de brandweer.

‘Moderne’ brandweerauto. Brandweerwagen van na 1940. Foto: Collectie Nationaal Brandweer Documentatiecentrum.

Materiaal

De brandweer bestaat uit beroepspersoneel en vrijwilligers. De vrijwilligers (circa 100 man) zijn wat betreft de uitrukdienst en de brandbestrijding belangrijk. In de hoofdkazerne in Hoofddorp is het beroepspersoneel geconcentreerd, terwijl hier ook het ambulancevervoer gevestigd is. Deze dienst bestaat uit beroepspersoneel.

In 1960 bestaat het beroepspersoneel uit de commandant, een brandmeester voor preventie en 4 brandwachten. In 1960 wordt er naast een brandweer-ladderauto een droogpoederaanhangwagen (modern blusmiddel wat gebruikt word bij grote electriciteits-, vloeistof- en gasbranden).

Op post Badhoevedorp wordt in 1962 de lage-druk autospuit uit 1948 vervangen door een nieuwe autospuit, die ook de mogelijkheid biedt verneveld (tank) water bij de vuurhaard te brengen. In datzelfde jaar wordt er een chassis gekocht voor een motorspuit. In Badhoevedorp wordt in 1963 een autospuit verbouwd tot materiaalwagen met draagbare motorspuit. In de jaren ’60 volgen nog enkele vervangingen en aanschaf van nieuw rijdend materiaal. In 1968 volgt een grootscheepse vervanging en uitbreiding van de brandweervoertuigen o.a. worden de autospuiten van Hoofddorp (hoge drukpomp) en Nieuw-Vennep (lage drukpomp) vervangen.

Nieuwe kazerne in Hoofddorp

In de jaren ’70 volgen enkele kleine veranderingen. In 1979 krijgt de beroepsbrandweer een nieuwe kazerne aan de N201 in Hoofddorp. De kazerne ligt op een strategischer punt in het uitgebreide Hoofddorp. In de jaren daarna volgen nog enkele moderniseringen van het materiaal. Sinds 1985 behoort de gemeentelijke brandweer Haarlemmermeer tot de veiligheidsregio Kennemerland. In plaats van een gemeentelijke brandweer is er nu een regionale brandweer met een regionale alarmcentrale. Ander voordeel is het beheer en verdelen van gemeenschappelijk materieel. Verder kan beter worden voorbereid op incidenten en rampen.

De brandweer in Haarlemmermeer telt momenteel circa 150 vrijwilligers en 78 beroepsbrandweerlieden.

Bron: Museum Haarlemmermeer

Publicatiedatum: 28/02/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.