Kruisdorp krijgt handbrandspuit

Na een jarenlange discussie in de gemeenteraad van Haarlemmermeer werd besloten een post van 2000 gulden uit te trekken voor het aanschaffen van een brandspuit en het bouwen van een brandspuithuisje. Op 27 januari 1859 deelde burgemeester Pabst mee dat de spuit op 29 januari zou worden afgeleverd en overgedragen.

Book 1 min

Nieuwe brandspuiten

Het apparaat was een zogenaamde handbrandspuit, een dus die met de hand bediend moest worden en kreeg als standplaats Kruisdorp (het huidige Hoofddorp). Op 24 februari 1859 werd het besluit genomen om een tweede brandspuit aan te kopen voor Venniperdorp. In 1860 volgde de derde spuit. In 1862 zijn er 6 spuiten. De spuiten werden bediend door spuitgasten, die vrijwilligers waren. Bij iedere brandspuit werd naast een opperbrandmeester een aantal brandmeesters benoemd. Er werd bij branden ook bijstand verleend door de brandweer uit aangrenzende gemeentes.

De oude brandspuit Materieel uit de begintijd van de brandweer in Haarlemmermeer. Foto: Collectie Historisch Museum Haarlemmermeer.

Eureka

De Haarlemmermeer was op een gegeven moment verdeeld in 8 wijken. Iedere wijk had een handbrandspuit en een brandspuithuisje. De handbrandspuiten waren nog lang in gebruik. Totdat in 1912 een stoombrandspuit werd aangeschaft. De Meerbode van 8 juni bericht hierover: ‘Donderdagmiddag werd te Hoofddorp de stoombrandspuit in werking gesteld. In ongeveer tien minuten was de machine op stoom, de stoomfluit gilde en het water spoot wonderlijk hoog’. Een jaar later volgt de motorspuit ‘Eureka’ en die krijgt als standplaats Hoofddorp. In 1925 wordt een autobrandspuit aangekocht. Deze bleef nog lang in dienst.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Haarlemmermeer? Bekijk hier de openingstijden van het Historisch Museum Haarlemmermeer en plan je bezoek.

Publicatiedatum: 28/02/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN