Jeugdbrandweer Alkmaar

Er zijn 150 jeugdbrandweerkorpsen in Nederland. Hier worden jongens en meisjes opgeleid om later bij de vrijwillige of beroepsbrandweer gaan. Veel volwassen brandweermannen en -vrouwen zijn begonnen bij een jeugdbrandweerkorps. Steeds meer gemeenten beginnen aan een jeugdkorps als kweekvijver voor de vrijwillige- en beroeps brandweer. Om bij de volwassen brandweer te komen is er een opleidingsperiode van 5 a 6 jaar. Als je tussen de 12 en 15 jaar bent, behoor je tot de junioren. Van de leeftijd van 15 tot 18 jaar behoor je tot de aspiranten. Als je 18 bent hoor je niet meer bij de jeugdbrandweer maar kan je solliciteren bij de vrijwilligers, beroeps- of bedrijfsbrandweerkorps. Als je door wilt binnen de brandweer krijg je voorrang op een baan, omdat je bij een jeugdkorps hebt gezeten. Als je bij de vrijwilligers werkt krijg je wel betaald, maar het is niet zoveel als dat je bij de beroepsbrandweer. Bij de beroepsbrandweer word je goed betaald. Bij de bedrijfsbrandweer ben je in dienst van het bedrijf waar je voor werkt. Ook worden er jaarlijks wedstrijden georganiseerd door verscheidene jeugdkorpsen binnen Nederland voor de kwalificatie naar een volgende ronde. Bij deze wedstrijden wordt een encenering uitgezet waarbij een jeugdkorps de brandhaarden binnen een bepaalde tijd moeten blussen.

Book 1 min

Geschiedenis

In het najaar van 1999 werd bekend gemaakt dat Alkmaar een jeugdbrandweerkorps zou krijgen. Jeugbrandweer Alkmaar is opgericht in maart 2002. In die 10 jaar dat het korps bestaat, is er al veel gebeurd binnen de jeugdbrandweer.
Er zijn veel nieuwe leden/ begeleiders bijgekomen en de eerste leden zijn al doorgestroomd naar de vrijwillige brandweer, ook zijn er diverse wedstrijden gespeeld, en bekers mee naar huis genomen.

Om het korps op te richten moesten er genoeg aanmeldingen zijn, er bleken genoeg jongeren gemotiveerd te zijn om deel te nemen aan het jeugdkorps.
Alle aangenomen leden die moesten wel eerst gekeurd worden bij de GGD voor de veiligheid.
Na een paar maanden was het dan zover: de jeugdbrandweer werd officieel geïnstalleerd door de burgemeester van Alkmaar.
De jeugdbrandweer Alkmaar oefent al vanaf het begin op elke donderdagavond van 7 uur tot 9 uur.

En nu het 10 jaar bestaat zijn er laatste jaar nationale kwalificatie wedstrijden geweest, georganiseerd door de jeugdbrandweer en andere brandweermannen en -vrouwen binnen het korps Alkmaar.

Korps Jeugdbrandweer Alkmaar

Korps Jeugdbrandweer AlkmaarKorps Jeugdbrandweer Alkmaar

Publicatiedatum: 04/07/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN