De Pijpenla, Uithoorn

Het oudste huisje in Uithoorn lijkt het, vermoeid naar rechts leunend, met een mooi trapgeveltje. Zo weggelopen uit het Straatje van Johannes Vermeer van Delft. Het winkeltje staat een beetje schuin op de voorgevel. De vloer leunt even vermoeid mee met het hele pand. Een knus smal winkeltje met de deur in het midden, een echte pijpenla.

Book 1 min

Winkelier Jongkind gebruikte deze woordspeling voor zijn tabakszaak ‘De Pijpenla’. Bloemen- en plantenman Dirk Tijsterman nam de naam gewoon over. Er zijn hier heel wat winkelbedrijven geweest, de een hield het langer vol dan de ander. Jammer dat het pandje, dat dateert uit eind 19e eeuw, in 1942 zo veranderd is. De lijstgevel met het schilddak werd rigoureus vervangen door een trapgevel. De deur rechts en het raam werden tegelijkertijd vervangen door het huidige gevelbeeld. Het is ruw ontwaken uit een monumentendroom, hoewel het een schilderachtig pand blijft.

De Pijpenla aan het Marktplein in Uithoorn.

Drukte langs de Amstel

Hier op het Marktplein was het van oudsher een levendig gedoe. Dankzij de Amstel, want de rivier was de snelweg van weleer. Wegen stelden niet veel voor, zeker als er geen bestrating lag. Wie via Nes aan de Amstel naar Ouderkerk of Amsterdam wilde reizen, kon hier beter met een beurtschipper – of vroeger de trekschuit – mee varen dan over land te reizen.

Inspelend op de reizigers en de reizende kooplui die hier tijdelijk aanlegden kreeg je hier cafés en restaurants. Net zoals aan de Amstelzijde in Ouderkerk. Nog altijd concentreert een belangrijk deel van de plaatselijke horeca zich in de buurt van de Amstel. Maar De Pijpenla is van alles geweest behalve een café of restaurant.

Bron: Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel

Publicatiedatum: 06/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN