Kolhorn was toen nog een stadje aan de Zuiderzee en bezat een eigen vloot van schepen, zowel voor de visserij op ansjovis als voor de beurtschipperij op voornamelijk Friesland. Uit Friesland werden, behalve turf, ook geelgekleurde bakstenen en straatsteentjes (boerengeeltjes) meegenomen. Voor de tijdelijke opslag van deze goederen werden loodsen direct op de dijk neergezet.
Aan de voet van de oude dijk
Tegenwoordig stookt niemand meer turf en worden er geen stenen meer uit Friesland vervoerd. Bovendien ligt Kolhorn niet meer aan de Zuiderzee, maar ook niet aan het IJsselmeer! Sinds 1930 ligt de polder Wieringermeer als een enorme lap landbouwgrond aan de voet van de oude dijk en de schuren waren sindsdien in verval geraakt.
Museum De Turfschuur
De bekendste schuur heet De Turfschuur en koestert het roemrijke verleden van het dorp Kolhorn als een soort oudheidkamer met vele duizenden voorwerpen die het dagelijks leven van toen vertellen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap. De tweede schuur is nog steeds in gebruik bij een brandstoffenhandel. Geen turf, maar olie en benzine worden er verkocht door de familie Kaper.
Keramiek
De volgende twee schuren zijn door een glazen sluis met elkaar verbonden en worden gebruikt door het Erfgoedhuis ‘OpZeeland’. Kern van de collectie van dit museum dat in 2004 zijn deuren opende is in Nederland vervaardigd aardewerk. Het oudst geëxposeerde materiaal is ruim 5000 jaar oud en vlakbij het dorp gevonden. Potten en voorwerpen uit de ijzertijd en de Romeinse tijd overbruggen vele eeuwen naar voorbeelden van middeleeuwse keramiek en naar de prachtige collectie veelkleurige majolica. Voor veel mensen zeer herkenbaar is een grote verzameling twintigste-eeuws aardewerk, dat tot in de jaren zestig van de vorige eeuw op menige Nederlandse kast of tafel stond.
De tweede ‘poot’ onder het erfgoedcentrum is de wisselende collectie tekeningen en schilderijen van veelal lokale kunstenaars zoals Dirk Breed. Ieder jaar opnieuw wordt de expositie volledig ververst en is er dus steeds aanleiding het museum opnieuw te bezoeken.
Auteur: Frans Diederik.
Lees meer over Kolhorn op de website van de Stichting Museum Kolhorn of op de website van Kanoroutes.
Publicatiedatum: 28/01/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.
1 reactieDe tekst vanaf “Keramiek” is niet meer van toepassing. Opzeeland bestaat niet meer en de betreffende schuur is nu particulier eigendom.