Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Turfschuur in Kolhorn

Op de oude Westfriese Dijk staat een aantal zwarte schuren die honderd jaar geleden nog werden gebruikt voor de opslag van turven. Deze turven waren in Drenthe gestoken en werden in West-Friesland gebruikt. Door de nieuwe functie van de schuren is hun aanwezigheid op de Westfriese Dijk voorlopig voor lange tijd gewaarborgd.

Kolhorn was toen nog een stadje aan de Zuiderzee en bezat een eigen vloot van schepen, zowel voor de visserij op ansjovis als voor de beurtschipperij op voornamelijk Friesland. Uit Friesland werden, behalve turf, ook geelgekleurde bakstenen en straatsteentjes (boerengeeltjes) meegenomen. Voor de tijdelijke opslag van deze goederen werden loodsen direct op de dijk neergezet.

De zwarte schuren in Kolhorn.

Aan de voet van de oude dijk

Tegenwoordig stookt niemand meer turf en worden er geen stenen meer uit Friesland vervoerd. Bovendien ligt Kolhorn niet meer aan de Zuiderzee, maar ook niet aan het IJsselmeer! Sinds 1930 ligt de polder Wieringermeer als een enorme lap landbouwgrond aan de voet van de oude dijk en de schuren waren sindsdien in verval geraakt.

Expositie in De Turfschuur.

Museum De Turfschuur

De bekendste schuur heet De Turfschuur en koestert het roemrijke verleden van het dorp Kolhorn als een soort oudheidkamer met vele duizenden voorwerpen die het dagelijks leven van toen vertellen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap. De tweede schuur is nog steeds in gebruik bij een brandstoffenhandel. Geen turf, maar olie en benzine worden er verkocht door de familie Kaper.

Inheems aardewerk Romeinse tijd.

Keramiek

De volgende twee schuren zijn door een glazen sluis met elkaar verbonden en worden gebruikt door het Erfgoedhuis ‘OpZeeland’. Kern van de collectie van dit museum dat in 2004 zijn deuren opende is in Nederland vervaardigd aardewerk. Het oudst geëxposeerde materiaal is ruim 5000 jaar oud en vlakbij het dorp gevonden. Potten en voorwerpen uit de ijzertijd en de Romeinse tijd overbruggen vele eeuwen naar voorbeelden van middeleeuwse keramiek en naar de prachtige collectie veelkleurige majolica. Voor veel mensen zeer herkenbaar is een grote verzameling twintigste-eeuws aardewerk, dat tot in de jaren zestig van de vorige eeuw op menige Nederlandse kast of tafel stond.

De tweede ‘poot’ onder het erfgoedcentrum is de wisselende collectie tekeningen en schilderijen van veelal lokale kunstenaars zoals Dirk Breed. Ieder jaar opnieuw wordt de expositie volledig ververst en is er dus steeds aanleiding het museum opnieuw te bezoeken.

Majolica en tegel.

Auteur: Frans Diederik.

Lees meer over Kolhorn op de website van de Stichting Museum Kolhorn of op de website van Kanoroutes.

Publicatiedatum: 28/01/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • Aad de Booij schreef:

    De tekst vanaf “Keramiek” is niet meer van toepassing. Opzeeland bestaat niet meer en de betreffende schuur is nu particulier eigendom.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.