Tuinman Hortus Alkmaar aan het woord

In 1987 kwam Rutger Polder al als tuinman in dienst bij VSM. Sinds 1991 zwaaide hij de scepter als hoofd van de tuin. In 2011 stootte VSM de tuin af en werd de stichting Hortus Alkmaar opgericht. Gelukkig kon Rutger in 2011 in dienst van de Hortus verder bouwen aan ‘zijn’ tuin.

Book 2 min

Passie voor groen

Tja, deze tuin voelt toch als een gezamenlijk kindje, zegt Rutger hierover. Hij vertelt verder: Ik zorg voor het beheer van de collectie en de instandhouding van het assortiment. We hebben de huidige collectie in meer dan 30 jaar opgebouwd. Dit willen we graag bewaren. Daarom is het van belang om van iedere plant de moederplant óf het zaad veilig te stellen. Dit klinkt eenvoudig, maar iets simpels als een plantenziekte, vroege vorst of een langdurige natte periode kunnen je planning aardig in de war gooien.

Het belang van groen in de stad

Rutger Polder geeft graag voorlichting over groen in de stad en wil je graag uitleggen waarom de Hortus als groene buffer belangrijk is, in de nabijheid van een flinke stad als Alkmaar. Hij is duidelijk in zijn knollentuin als hij uitweid over organismes, biotopen en de relatie tussen groene gebieden onderling. Voor de kenner moet het een feest zijn om hierover met hem van gedachten te wisselen.

Wat ik een heerlijk moment in het jaar vind is als ik de voorjaarsbodes weer op zie komen, zegt Rutger. Persoonlijke favorieten zijn daslook, het maartse viooltje en de winterakoniet. Dan begint het seizoen weer en gaan m’n handen jeuken om alle plannen voor het komende groeiseizoen in de Hortus aan te pakken.

Planten als gentianen en orchideeën noemt Rutger even later zijn ‘spannende planten’. Voor de ware tuinliefhebber klinkt dit waarschijnlijk niet als verrassing, maar het schijnt een uitdaging te vormen om deze planten in de tuin te krijgen én vooral te behouden!

De Hortus; de moeite waard in ieder seizoen

Kom de Hortus gewoon eens bezoeken, vraagt Rutger. In elk seizoen is er iets moois te zien. Natuur in en om de stad is nou eenmaal schaars. Wij vormen met deze tuin een oase op dit industrieterrein. Hoe meer mensen hier van weten, hoe groot de collectie is, hoe waardevol dit groen is, hoe beter.

Misschien kom je Rutger wel tegen, in de tuin. Het zit er dik in dat hij dan hard aan het werk is, maar op gestolen momentjes pakt hij zijn camera, loopt een rondje, schiet wat plaatjes en ziet dat het goed is.

onh_image_2770

Voor meer informatie: Hortus Alkmaar

Publicatiedatum: 07/11/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN