Grondlegger Hortus Alkmaar aan het woord

Samen met de eerste tuinman is Johan in 1980 aan de Berenkoog in Alkmaar begonnen met de aanleg van de tuin. Beiden in dienst van VSM. Wat al was gebeurd, aldus Johan, was al het grondwerk. De tuin was opgehoogd met schone veen- en zandgrond. Deze grond was vrijgekomen bij het graven van een nieuwe sloot naast de tuin. Dit grondwerk zorgde voor een gezonde bodemopbouw. De volgende stap was het aanplanten van een houtwal. Dit hield de westenwind een beetje tegen en beschermde de prille tuin.nnMet welke reden werd deze tuin aangelegd? Johan vertelt dat VSM verhuisde van Zaandam naar Alkmaar. Bij het nieuwe gebouw wilden zij een eigen tuin waar ze geneeskrachtige planten konden oogsten voor de bereiding van de natuurlijke producten.

VSM tuin; van plant tot klant

Vanaf het eerste begin was de tuin ecologisch. De eerste planten werden opgekweekt uit zaad van een biologische zaadkwekerij. De tuinman begon met verbouwen van een paar soorten, zoals haver, mariadistel, smeerwortel en goudsbloem. Waar bij VSM op de productieafdeling behoefte aan was, werd het eerste verbouwd.Dit aspect van de tuin boeit enorm, zegt Johan. Het spreekt erg aan als de planten die je kweekt en ziet groeien vervolgens gebruikt worden voor de bereiding van geneesmiddelen. Uitbreidingen werden gedaan om de diversiteit te vergroten. Ook was er behoefte aan meer teelt voor de productieafdeling van VSM. Grote velden met calendula, symphytum en rhus toxicodendron (gifsumak) werden aangeplant.

van VSM tuin naar Hortus Alkmaar

In 2011 verhuisde de productie van VSM naar het moederbedrijf in Duitsland, waardoor de tuin zijn functie als leverancier van grondstoffen voor een belangrijk deel verloor. Gelukkig kon de tuin behouden blijven door oprichting van Hortus Alkmaar, een stichting die werkt met heel veel enthousiaste vrijwilligers.Johan’s favoriete plekken bij de Hortus zijn die ecologisch ingerichte delen waar planten en dieren in harmonie met elkaar samen leven en groeien. Denk bijvoorbeeld aan de rotstuin en diverse plekken langs de oevers van het water. En natuurlijk is het fantastisch om een heel veld calendula in bloei te zien. De maanden mei en juni zijn prachtige maanden om de tuin in volle glorie te beleven. De grote, unieke collectie geneeskrachtige planten die hier in de loop van 30 jaar ontstaan is, bestaat vandaag de dag uit veel meer dan een verzameling planten, bomen en dieren. Het is een kostbaar eco-systeem. De tuin vertegenwoordigt steeds meer een maatschappelijk belang. Qua natuurbeleving, de relatie plant, natuur en gezondheid, de educatieve mogelijkheden en bovendien de belangrijke functie van de tuin voor het bedrijventerrein, als natuurlijke wandel- en lunchplaats of om te vergaderen. Ook voor allerlei workshops is het een geliefde plek.Kom eens langs bij de Hortus en proef de prettige, gemoedelijke en bijzondere sfeer op dit prachtige stukje Noord-Holland, waar je de grootste collectie geneeskrachtige kruiden van Nederland vindt.

onh_image_2771onh_image_2771

onh_image_2772onh_image_2772

Publicatiedatum: 07/11/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.