Stolpverhaal uit Westwoud

Ergens in de driehoek Binnenwoizend-Ouwe Dik-Hoogkarspel verschijnt als bij toverslag een statige stolp vanachter een rij van vier leilinden. Bijna direct aan de weg verheft de klassieke West-Friese stolp het majestueuze puntdak ten hemel. Een grote ronde schoorsteen reikt naar de overwaaiende witte wolken.

Book 4 min

Leeuwenkopjes

De rijke versiering van deze ‘Martha-Hoeve’ is de aanschouwer bijna teveel. Eerst dat fraaie metselwerk, dan de forse T-ramen, de gedetailleerde pronkdeur, daarboven het klein formaat balkonnetje, weer daarboven een opmerkelijke topluifel en verder uitbundig lofwerk in Chalet-stijl. De gevel van het voorhuis telt vier leeuwenkopjes plus een gevelsteen met  dravend werkpaard en op de punt een pilon in de vorm van een narrenkap als sierlijke variatie op de makelaar. Daar komen nog twee enorme muurankers en een indrukwekkende darsdeur met bovenlicht bij. Een forse rieten kap met aan de westkant een ronde schoorsteen anno 1870 (met siersteen waarop nog vagelijk een boom: het wapen van Westwoud) bekroont de stolpboerderij. Over de volle breedte van het erf een stoer ijzeren hekwerk met kroontjes (of appeltjes) op de staanders. Het is deze veelheid aan details (anno 1900) die men bij een eerste aanblik doet duizelen als aan de rand van een diep ravijn in de Zwitserse alpen.

Stolpboerderij Martha-Hoeve in Westwoud. Foto Mart Groentjes.

Boerenbedrijf

Familie Van der Ham-van Tartwijk bewoont sinds 2006 de ‘Martha-Hoeve’. Een naam die bleef als eerbetoon aan de oude eigenaars, de familie Schouten. Tante Ma was de ongetrouwde zus (Schouten), die hier tot rond 1950 samen met twee eveneens ongetrouwde broers het boerenbedrijf bestierden. Een neef zette het bedrijf voort. Na circa 1980 bouwde een volgende generatie het bedrijf langzamerhand om tot een gecombineerd akkerbouw- en bollenbedrijf. Indertijd zochten Huub en Esther nadrukkelijk naar een huis met een grote schuur en speurden vooral in de categorie agrarische objecten. De eerste kennismaking met een stolp was er een in Opperdoes. De belangstelling was gewekt. Toen de ‘Martha-Hoeve’ opdook op de website van Marktplaats was het hek van de dam.

Niet dat zij zich roekeloos in een avontuur stortten. Niks daarvan. Weloverwogen zetten ze stappen die leidden tot restauratie van het rijksmonument en realisatie van hun woonwensen. Een meerjarenplan was het meest voor de hand liggend. Zowel voor de planning, als voor de financiering. ”En nu”, zegt Esther lachend, “is het helemaal leuk”. Ze vonden een architect en een aannemer en zochten contact met Monumentenzorg, gemeente en bank. Vanaf  het begin van de verbouwing woonde de familie in het oorspronkelijke woongedeelte en dat bleek een groot voordeel. Recent verhuisde de familie met hun twee kinderen Floris en Rosalinde naar de herbestemde woonfunctie op de plek van lange en korte regel en naar de verdieping.

De woonkeuken van stolpboerderij in Westwoud. Foto Mart Groentjes.

Verborgen schatkamer

De restauratie en herinrichting is met zorg en smaak onder handen genomen. Het volume van de stolp met een grondoppervlak van 22×22 meter is met verstand van zaken opnieuw ingedeeld. Zo ontstond er een ruime woonkamer annex keuken op de stallen en een speelkamer annex vergaderruimte op de voormalige dars. Dankzij de toepassing van een inpandige glaspui extra comfortabel, terwijl het stralende blauw en de constructie van de darsdeur deze ruimte extra cachet geven. De hergebruikte tuigkastdeuren draagt extra bij aan de woonsfeer. De verdieping kreeg moderne en ruime slaapkamers. Extra licht wordt toegelaten via zestien gelijke dakvensters die zorgvuldig zijn opgenomen in de rieten kap. Het vierkant met aan drie zijden een overstek blijft een open ruimte.

Het oude woongedeelte dat uit 1960 stamt, bevindt zich in de sloopfase. De oorspronkelijke houten plafonds en balken komen weer in het zicht. Zelfs restanten van oud behang. De inpandige kelder moet echter zo goed als verloren worden beschouwd. Door een wirwar van opengelegd raggelwerk en een woud van electrabuizen gaat Esther voor naar het geheim van de ‘Martha-Hoeve’. In een muur van bleek behang is de deur naar een verborgen opkamer, die zich nog in geheel oorspronkelijke staat bevindt. Honderd jaar terug in de tijd. Het interieur is van adembenemende schoonheid. Wanden, plafond en schoorsteenmantel zijn gehout. Het tegelwerk wonderschoon. De wandkasten, het raamkozijn met binnenluiken: geweldig. Hier wil een stolpenliefhebber het liefst blijven en stilletjes uitkijken over de drukte op de dorpsweg. Deze pronkkamer heeft precies de boerensjiek zoals destijds bedoeld en is daardoor met recht een schatkamer. Een absoluut toppunt!

Eenmaal aan de koffie komt de reflectie. Huub en Esther prijzen zich gelukkig met deze fantastische woon- en leefplek. De stolp heeft een unieke sfeer en voelt voor beiden als een echt huis en is een paradijs voor de kinderen. Esther: ‘‘Ik voel me hier een tevreden mens, blij met de kans die we pakten’’.

Publicatiedatum: 12/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN