Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stolpverhaal uit Waarland

In dit noordwestelijk deel van West-Friesland is kleinschaligheid troef. Kleine droogmakerijen maken het met hun beboomde ringdijken tot een prettig ogend halfopen coulissenlandschap. Hier kom je voor je rust, zoveel is duidelijk. De namen zijn er bovendien sprookjesachtig: Ambachtsdijk, Speketer, Woudmeer, Bleekmeer, Dergmeer, Dijkgat! Waarland?

Aan de zuidrand van het dorp schittert een welgelegen boerenbedoening in de uitbundig schijnende zomerzon. Vlakbij de oude molen een spiksplinternieuwe West-Friese stolp annex schuur en hooiberg. Daar exploiteert de familie Stoop hun ‘Boereplaats’. Een bij Hotel de Boerenkamer aangesloten Bed en Breakfast- en groepsaccommodatie. Een nieuwe functie op een stokoude stolpenplek met een bijzondere kerkgeschiedenis. In plaats van hosties trakteren Piet en Annet hun gasten na een verkwikkende nachtrust in het hooi nu op een voedzaam ontbijt. Piet en Annet zijn er als respectievelijke tuinder en Opmeerse boerendochter helemaal op hun stek: ‘Ruimte, beesten en uitzicht, wat wil je nog meer!’

Hun avontuur ging van start toen de oude en versleten stolp in 2003 te koop kwam. Met ontwerper Maarten Koning maakten ze een duurzaam plan voor een nieuwe functie in de toeristische sector. Het plan voor behoud door ontwikkeling sloeg aan en men ging aan het werk. Niet dat het allemaal zonder slag of stoot verliep: ‘Praat me er niet van, Maarten en Annet hielden op cruciale momenten het hoofd koel. Die papierwinkel is écht niet om te doen, zo erg is het!’. Daar kijkt de familie Stoop niet met genoegen op terug, wel op het resultaat, waarvoor men een beetje waardering ondervond door het bezoek van de burgemeester aan de open dag in 2006.

De Bed en Breakfast stolpboerderij ‘de Boereplaats’ Foto Mart Groentjes.

Een Rooms-Katholieke noodkerk

Het complex ligt wonderschoon en uitgekiend op het ruim bemeten erf. De oude es bij de nu als zitkuil in gebruik zijnde mestsilo zijn de enige restanten van de oude boerenplaats. Maar de nieuwe stolp met schuur en hooiberg zijn naadloos ingepast op deze historische plek, waar pastoor Vollering tot in de vorige eeuw zelfs een rooms-katholieke noodkerk onder het stolpdak runde. Met een groot kruis op het puntdak vroeg hij destijds steun voor een nieuwe parochiekerk en kreeg dat ook.

De nieuwe stolp is zorgvuldig opgezet, goed geproportioneerd en idem dito gedetailleerd. Bakgoten rondom en twee spiegels in de rieten kap met gesmoorde, rode pannen. Binnen is de stolpboerderij ruim opgezet met gebruikmaking van traditioneel materiaal en zijn er voor het interieur smaakvolle kleuren gebruikt. De voorste helft in twee delen: een woonkamer en een keuken. Daar is achter de darsdeur dè familieplek: een grote tafel met veel stoelen. “Hier zit ik het liefst”, zegt Piet, ‘met uitzicht over erf en akkers.’ De plek van de darsdeuren is speciaal uitgevoerd als een kozijn met een groot raam en een deurtje, dat aan de binnenkant is geconstrueerd. Van binnen optimaal leefcomfort, van buiten een passende traditionele constructie. In de ‘staart’ ook nog de ingebouwde kapsalon van Annet. Met ontwerper en bouwer hebben ze het getroffen, vindt de familie Stoop. Maarten Koning paste het ontwerp aan persoonlijke wensen aan en timmerbedrijf Gerrit Bruin voerde het karwei ambachtelijk en op schema uit. De familie ervoer het als een groot voordeel dat het zelf exact wist wat het wilde, terwijl alles in de praktijk bespreekbaar bleef.

De ‘Boereplaats’ is een plaatje en een goed voorbeeld van een nieuwe functie op een historische plek in het landschap in een zeer verantwoorde vernieuwbouwjas. Kijk zelf maar op www.deboereplaats.nl. Trouwens, slapen in het hooi kunnen wij u warm aanbevelen.

De sfeervolle woonkeuken in Waarland Foto Mart Groentjes

De sfeervolle woonkeuken in Waarland. Foto Mart Groentjes.

Publicatiedatum: 12/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.