Stadhuis en opera verenigd in de Stopera

De Stopera is het stadhuis en de opera van de stad Amsterdam. Zowel de bouw van een opera als een nieuw stadhuis kende een lange geschiedenis met veel verzet van bewoners en politieke partijen. In 1980 werd uiteindelijk een gecombineerd ontwerp gemaakt van stadhuis en opera dat werd goedgekeurd door de Amsterdamse gemeenteraad.

Muziektheater te Amsterdam

Muziektheater te AmsterdamMuziektheater te Amsterdam

Prinsenhof

Amsterdam heeft verschillende stadhuizen gekend. Het eerste stadhuis stond op de Dam,  een houten exemplaar. Het gebouw was klein en erg brandgevoelig. In de zeventiende eeuw ging het goed met Amsterdam en was er geld voor een enorm monumentaal stenen stadhuis op de Dam, dat vanwege haar bouw en omvang ook wel het achtste wereldwonder werd genoemd. In 1808 claimde Lodewijk Napoleon dit pand als residentie en het stadsbestuur werd gedwongen te verhuizen naar een nieuwe locatie. Een geschikte locatie werd gevonden aan de Oudezijds Voorburgwal: een gebouwencomplex met de naam Prinsenhof.

Oudezijds Voorburgwal met toegang tot het Prinsenhof

Oudezijds Voorburgwal met toegang tot het PrinsenhofOudezijds Voorburgwal met toegang tot het Prinsenhof

Een nieuw stadhuis

In 1954 was de gemeente toe aan een groter gebouw en ging het stadsbestuur op zoek naar een nieuwe locatie. Er werd plek gevonden in de oude Jodenbuurt van Amsterdam. Het plan oogstte zowel vanuit de architectenwereld als vanuit de bevolking van Amsterdam veel kritiek. Provo en PSP kwamen met een alternatief plan, onder de leus “Het stadhuis staat op de Dam”. De gemeenteraad ging echter wel akkoord met de locatie aan het Waterlooplein.

Een nieuwe opera

In 1920 werd een wedstrijd uitgeschreven voor een operagebouw. De wedstrijd werd gewonnen door J.F. Staal, maar de gemeenteraad ging niet akkoord. Daarna waren er diverse plannen: op het Frederiksplein, waar nu de Nederlandse Bank staat en aan de Ferdinand Bolstraat, op de plek van het oude RAIgebouw. Ook hier kwam verzet tegen: “Opera aan de Ferdinand Bolstraat? Sol-do-mi-terop” schreven actiegroepen. Uiteindelijk bood een gecombineerd ontwerp met het stadhuis de oplossing.

Publicatiedatum: 04/05/2012