Schotse Hooglanders onderhouden de Gooise hei

Met een beetje geluk kom je niet alleen schapen maar ook Schotse Hooglanders tegen. Deze imposante roodbruine runderen maken met hun grote hoorns veel indruk. De Schotse Hooglanders zijn belangrijk voor de heide, ze zorgen ervoor dat de heide niet vergrast.

Book 1 min

Oerras

De Schotse Hooglanders stammen af van een heel oud ras, vermoedelijk al uit de 6e eeuw. Ze komen uit Schotland en kunnen goed tegen het ruige klimaat van de West-Highlands. Ze lopen het hele jaar door buiten. De grazers helpen mee aan het onderhoud van de heide.

De Schotse Hooglander is wat kleiner dan onze Hollandse koeien. Hun schofthoogte meet 1.20 tot 1.30 meter. De meeste Hooglanders zijn roodbruin, maar ze kunnen ook crèmekleurig of zwart zijn. Een opvallend kenmerk van de Hooglander is de langharige vacht.  In de winter groeit over de zomervacht een extra dikke wintervacht zodat ze bestand zijn tegen strenge kou.

Grazende Hooglander.

Hoorns

Een van de eerste dingen die je ziet als je een Schotse Hooglander tegenkomt zijn de hoorns. Aan de hoorns kun je ook zien of je met een mannetje of een vrouwtje te maken hebt. Bij het mannetje krullen de horens naar boven terwijl bij een vrouwtje de horens naar voren staan. En dan het gewicht. Een koe weegt 500 kilo en een stier maar liefst 800 kilo! Wel iets om rekening mee te houden. Vandaar dat op borden bij de ingangen wordt aangegeven om minimaal 20 meter afstand te bewaren.

De Schotse Hooglanders zijn dus belangrijk voor het onderhoud van de heide. Bovendien blijft het een mooi gezicht deze oerrunderen te zien op de heide.
Soms liggen ze midden op het wandelpad. Ga er dan met een boog omheen en val de runderen niet lastig.

Hooglander op de hei.

Publicatiedatum: 27/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN