Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Raadhuis van het verdwenen Weesperkarspel

Het is dat het vroegere gemeentehuis nog aan de Vecht in Weesp staat, maar verder is van de gemeente Weesperkarspel vrijwel niets terug te vinden. Weesperkarspel was een uitgestrekte, landelijke gemeente die Weesp omklemde. Weesp was de stad, Weesperkarspel het polderland rondom. Niet alleen het raadhuis van Weesperkarspel stond in de gemeente Weesp, een tijdje was zelfs de burgemeester van Weesp ook burgervader van Weesperkarspel. De Hoogstraat 24 oogt nog altijd als een gewichtig raadhuis uit het begin van de 19e eeuw. Nu woont Midas Dekkers er. De schrijver-bioloog heeft in de vroegere raadszaal zijn werkkamer.

Einde van Weesperkarspel

Het besluit om in de Bijlmerpolder, grondgebied van Weesperkarspel, reusachtige flatgebouwen neer te zetten, betekende het einde van Weesperkarspel. In 1966 werd de gemeente opgeheven. Amsterdam annexeerde een groot deel van het grondgebied en stampte er een compleet stadsdeel uit de grond. Een ander groot deel van het vroegere Weesperkarspel ging naar de gemeente Weesp.

Zelfstandige gemeente

De plattelanders van de uitgestrekte polders rond Weesp waren van oudsher nauw bij dit stadje betrokken: ze gingen er naar de kerk, ze sleten er hun producten. Toen na de Franse tijd Weesperkarspel een eigen gemeente werd, woonden er ongeveer duizend mensen, in ver van elkaar gelegen boerderijen.

Vroegere raadhuis Weesperkarspel. Het vroegere raadhuis van Weesperkarspel aan de Hoogstraat in Weesp, met zicht op de Vecht. Links van de woning zie je nog iets van de Grote Kerk in Weesp. De gemeente Weesperkarspel is in 1966 opgeheven. Op het vroegere polderland van Weesperkarspel bouwde Amsterdam de Bijlmermeer. Beeld: Jan Maarten Pekelharing.

Veehouderij en veenderij

Veehouderij en veenderij – dat was waarmee het overgrote deel van de mensen van Weesperkarspel hun brood verdiende. Een echte woonkern kende de gemeente niet, het grootste dorp was Geinbrug (het huidige Driemond). Maar ook bij Ankeveen stonden enkele tientallen woningen. En verder zag je in het weidse Weesperkarspel hier een daar plukjes boerderijen. Alles draaide hier om veeteelt en zuivelbereiding.

Volgens een telling uit 1840 huisden de 1147 zielen van Weesperkarspel in 172 woningen. En dan te bedenken dat dit qua oppervlakte ooit een van de grootste gemeenten van ons land was. De Gooi- en Eemlander schreef in 1906 dat Weesperkarspel toen een omvang had van 4888 hectare.

Grote broer

Administratief werkte Weesperkarspel samen met de grote broer Weesp. Beide gemeenten deelden enige tijd de gemeentesecretaris. De gemeenteraad van Weesperkarspel vergaderde in het eigen raadhuis aan de Hoogstraat in Weesp. Blijkens een bericht in de Gooi- en Eemlander van 1906 heeft de gemeenteraad echter ooit ook vergaderd in een raadhuis elders in de stad.

Opheffing van de gemeente

Bij de opheffing van Weesperkarspel in 1966 besloeg de gemeente een oppervlakte van ruim vierduizend hectare. Het aantal inwoners was toen gestegen tot in totaal 6302. Ongeveer de helft van de ingezetenen van Weesperkarspel ging in 1966 over naar de gemeente Weesp.
Naar de laatste burgemeester van Weesperkarspel, Kastelein, is een straat genoemd in Driemond (nu gemeente Amsterdam). In de Bijlmermeer herinnert de straatnaam Karspeldreef nog aan het feit dat dit gebied ooit behoorde tot Weesperkarspel.

Bronnen

  • H.J. Over de Linden, ‘Burgemeesters van Weesp en Weesperkarspel’.
  • F. Boogaard, ‘Beschrijving van Weesp en Weespercarspel’.

Publicatiedatum: 26/03/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • H. Feitsma schreef:

    goedemiddag redactie, kunt u mij info geven van adres in 1942, weesperkarspel B 60, mijn vader Petrus Feitsma * 1919 is daar 4 maand geweest, wat was daar gevestigd en wie woonde daar toen?.
    Hartelijke groet Harmen Feitsma.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.