
Poppenhuis Emmy Lohmann
Poppenhuis Emmy Lohmann (1707-1910) W.A. Lohmann/A.M. Snijders
in.nr. KA 19764.1/93
Poppenhuis Emmy Lohmann
Emmy’s familie
De ouders van Emmy, Willem Adolf Lohmann en Augusta Maria Snijders, waren beiden onderwijzers. Ze waren allebei erg maatschappelijk betrokken. Zo was meneer Lohmann actief bij de Amsterdamse Onderwijzers Toneelvereniging. Mevrouw Lohmann was lid van de ‘Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht’ en van de ‘Vereeniging voor Verbetering van Vrouwen kleeding’. Ze woonden samen met hun twee kinderen, Emmy en de twee jaar jongere Eduard, op de Bosboom Toussainstraat in Amsterdam, nummer 3. Het huis is een goed voorbeeld van een burgerwoning uit het begin van de twintigste eeuw. Het was wel ruimer en luxer dan de meeste andere woningen in de nieuwbouwwijken rond het centrum, maar een douche en wc met waterspoeling waren niet aanwezig.
Het poppenhuis
In 1907 werd Emmy vier jaar en kreeg toen van haar ouders de begane grond van een poppenhuis. Als zij er mee speelde, maakte ze met twee stoven een verdieping er bovenop. Haar ouders gaven haar daarom voor haar vijfde verjaardag de eerste verdieping erbij. Omdat Emmy ook nu nog de stoven bleef gebruiken, kreeg ze voor haar zevende verjaardag tenslotte de zolderverdieping. Het poppenhuis, dat door haar ouders is gemaakt, moet het woonhuis op de Bosboom Toussaintstraat voorstellen waarin het gezin destijds woonde. Het poppenhuis is 76 cm hoog, 77 cm breed en 44,5 cm diep. Heel gedetailleerd zijn de huiskamer, de slaapkamer, de keuken met aanrecht en kolenfornuis, de kinderkamer en twee zolderkamertjes nagemaakt. Emmy’s ouders gebruikten voor het poppenhuis veelal sigarenkistjeshout. Alle kamers werden voorzien van meubels en ramen en deuren die open en dicht konden, alles in de juiste verhoudingen. Emmy’s moeder zorgde voor al het huishoudtextiel. Helaas is daar niet meer alles van bewaard gebleven.
Tweede leven
Door ingepakt op de zolder te staan, heeft het poppenhuis de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar de doos met poppetjes en andere spulletjes met ondermeer het kaststel en een koperen keteltje is door de dienstbode meegenomen. Ruim vijftig jaar later, op16 december 1996, besloot Emmy het poppenhuis aan het Amsterdam Museum te schenken. Ondertussen staat het al jaren in de vaste opstelling met een dubbele boodschap, namelijk als voorbeeld van zowel een woonhuis als een poppenhuis uit het begin van de twintigste eeuw.
Publicatiedatum: 22/02/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.