Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zicht op Huizen

Huizen is nu een stad aan het water met ruim 40.000 inwoners. Dat was 600 jaar geleden wel anders. Een paar stenen huizen gaven de naam aan de nederzetting. Huizen ontwikkelde zich van een agrarisch dorp tot een bloeiende vissersplaats. Pas in 1854 kreeg Huizen haar eigen haven. Daarvoor werd de vis op de rede voor de Huizer kust aangevoerd. Met paard en wagen werd tot ongeveer 600 ellen, ongeveer500 meter, de Zuiderzee ingereden om de vis te lossen en aan wal te brengen.

Afsluiting Zuiderzee

De afsluiting van de Zuiderzee in 1932 had grote gevolgen voor de Huizer vissers, vishandelaren, zeilmakers en scheepsbouwers.. Hun bron van inkomsten droogde op. Gelukkig gingen de Huizers niet bij de pakken neerzitten en vonden al snel ander werk, met name in de bouw.

Werknemer van Slokker aan het werk

Werknemer van Slokker aan het werk. Foto Archief Slokker Vastgoed.

Hendrik Slokker was zo’n voorbeeld. Hij werkte in het aannemersbedrijf van zijn vader en besluit op 15 maart 1935 om voor zichzelf te beginnen. Samen met zijn broer Lambert halen ze hun eerste opdracht binnen, de bouw van 24 huizen in de Spijkerstraat in Bussum. Het bouwbedrijf ontwikkelt zich voorspoedig en groeit uit tot een werknemersbestand van 10 metselaars en timmerlieden. Totdat de Tweede Wereldoorlog roet in het eten gooit. De productie valt stil en de gebroeders Slokker gaan bij boeren in Eemnes werken. Ze hebben zelf een klein stukje bouwland en houden varkens in de werkplaats. Na de oorlog pakken de broers het bouwbedrijf weer op en groeit het familiebedrijf uit tot een nationaal en internationaal gewaardeerde partner in de onroerend goed: de Slokker Groep.

Publicatiedatum: 27/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.