Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Notariswoning Hoofddorp herinnert aan tijd van notabelen

Doordat Hoofddorp het bestuurscentrum van de gemeente Haarlemmermeer werd, vestigde zich hier rond de vorige eeuwwisseling een aantal notabelen.

Deze notabelen lieten woningen bouwen die bij hun status pasten. De villa op Hoofdweg 689, genaamd Wilgenhaege, werd gebouwd in 1900 voor deurwaarder Hendrikus de Groot. Later woonde er de notaris, een verzetsheld.

Het pand is een goed voorbeeld van een statig woonhuis uit het begin van de twintigste eeuw. Het heeft een rechthoekige plattegrond en een neoclassicistische gevel. De toegangsdeur is in het midden, recht daarboven is het balkon en daar weer boven een oeil-de-boeuf, letterlijk koeienoog: een klein ovaal raam in de gevel van het gebouw.

Wilgenhaege pronkt aan Hoofdvaart.

Op deze ingekleurde plaat uit 1911 staat Wilgenhaege majestueus aan de Hoofdvaart in Hoofddorp. Beeld: collectie Jan Wies (www.haarlemmermeer-geschiedenis.nl).

‘Meneer Stroe-hoet, thee-hee!’

Mijn vader was bloemist-hovenier in Hoofddorp vanaf ongeveer 1930 tot 1964. Hij had in die periode de tuinen van de meeste notabelen aangelegd en onderhouden. De notaris, de directeur, de huisarts, de ondernemer enzovoort. Vandaag de dag is er van die tuinen bijna niets meer over, alles heeft plaats moeten maken voor parkeerplaatsen. Ik herinner me de prachtige voortuin van de Wilgenhaege vol grote hortensia´s die heel goed bij de villa pasten. Omdat ik regelmatig met mijn vader meeging om te helpen, kreeg ik zo een glimp van het leven van de notabelen te zien. Een glimp slechts, want echt toegankelijk was het nooit. Mijn vader werd uit de tuin geroepen als er thee was of koffie. ‘Meneer Stroe-hoet, thee – hee!’ Verder dan de drempel naar de keuken kwam hij echter niet. Zo kreeg ik wel een idee van de mensen die in die prachtige panden in Hoofddorp woonden. Natuurlijk ook doordat ik door de ramen naar binnen gluurde als mijn vader even niet op mij lette.

Jonkheer Van Grotenhuis van Onstein

Vanaf 1935 tot 1961 woonde in Wilgenhaege notaris Van Grotenhuis van Onstein, door mijn vader gewoonlijk afgekort tot Groothuis. Jonkheer Titus Willem Maria van Grotenhuis van Onstein werd in 1890 geboren in het toenmalige Buitenzorg, op het eiland Java. Hij volgde een gymnasiale opleiding op onder andere het Canisiuscollege in Nijmegen, bij de jezuïeten dus. Hij studeerde notariaat en registratie en sloot zijn laatste notarieel examen af in 1917.

Voormalige deurwaarderswoning, Hoofdweg 689, Hoofddorp. Nu is er “Wilgenhaege” groep gevestigd. 1956. Beeld: Noord-Hollands Archief

Aankoop Wilgenhaege

In 1914, het eerste jaar van de Eerste Wereldoorlog, was hij als reserve 2e luitenant der Jagers gemobiliseerd. Hij verbleef in die tijd in IJmuiden en Zandvoort tot 1918. De jonkheer trouwde met zijn  nicht, jonkvrouw Walburgis Getrudis Johanna van Grotenhuis van Onstein. Zij kregen een dochter, Walburgis, en een zoon, Elco. Als kandidaat-notaris werkte hij na de oorlog in Amsterdam en Den Haag. In 1933 kwam hij naar de Haarlemmermeer, eerst in Nieuw-Vennep en in 1935 in Hoofddorp. Daar kocht hij Wilgenhaege van de toen scheidende directeur van de Landbouw-winterschool.

In het verzet

In de Tweede Wereldoorlog commandeerde hij als majoor tijdens de mobilisatie en de eerste oorlogsdagen van mei 1940 een eenheid om de residentie te verdedigen. Het waren de laatste gevechten met de Duitsers in die tijd. Tijdens de bezettingsjaren maakte hij deel uit van de zogenaamde Orde Dienst (OD). Deze dienst stond onder bescherming van voormalige legerofficieren en was een van de oudste Nederlandse verzetsgroepen. Haar doel was een uitgebreide nationale organisatie op te bouwen die later zou kunnen assisteren bij het handhaven van de orde wanneer de Duitsers verslagen werden. In 1946 ontving Van Grotenhuis van Onstein de Bronzen Leeuw, een koninklijke onderscheiding uit erkentelijkheid voor de door hem als officier bewezen diensten.

Wilgenhaege in de nieuwe eeuw.

Wilgenhaege aan de Hoofdweg anno 2002, ruim een eeuw nadat de deurwaarder zich dit onderkomen had laten bouwen. Beeld: Henri Stroet.

Afscheid als notaris

Na 27 jaar notaris te zijn geweest in de Haarlemmermeer nam hij op 30 september 1960 afscheid in het bejaardencentrum De Meerstede. Niet vreemd die plek, want een van de vele functies die hij bekleedde naast zijn werk als notaris was het voorzitterschap van het stichtingsbestuur van het katholieke centrum. Als notaris werd hij opgevolgd door de heer Den Hartog.

Auteur: Henri Stroet

Publicatiedatum: 22/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

3 reacties
  • Marie van Grotenhuis van Onstein schreef:

    Wat leuk!
    Dit is het huis van mijn grootouders.

  • I.Gunneman schreef:

    Mijn vader heeft in zijn comp.II-R-Gr. als commandant sectie mort.8 ,vliegveld Ypenburg verdedigd op 10 mei 1940, en zijn opgetrokken richting Rotterdam, die ze hebben zien plat gooien. Ze hebben de hel overleeft. In veel dossiers dhr. Grotenhuis tegengekomen na onderzoek naar mijn vader. Ook ben ik nog in het bezit van een ansichtkaart met felicitaties i.vm. onderscheiding. Jammer dat mijn vader nooit over de WO2 wilde praten. Weet wel dat hij voor zijn commandant Grotenhuis van Onstein veel respect had.

  • Paul van Overbeek schreef:

    ik kwam vaak op bezoek bij het gezin van de opvolger: notaris Wim den Hartog. contact al jaren kwijt

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.