Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nevenforten Lunette en Redoute terug in Texels landschap

Weinig bezoekers aan Texel weten dat op 16 oktober 1811 op deze plek een keizer rondgelopen heeft. Napoleon Bonaparte, toen de machtigste man van Europa, bezocht het eiland Texel voor een inspectietocht langs de fortificaties. Fort de Schans, een bestaand fort, en twee nieuwe nevenforten - Redoute en Lunette – zag hij als noodzakelijke, militaire bouwwerken van een groter plan voor verdedigingswerken langs het Marsdiep.

Nôte sur l’ille de Texel

Bijzonder bij dit alles was dat de plannen voor de nieuwe werken door Napoleon zelf bedacht waren. Op 6 april 1811 schreef hij zijn Nôte sur I’lle de Texel waarin hij precies uiteenzette wat er op het eiland aan werkzaamheden stond te gebeuren. Een sterk vestingwerk op Texel was volgens Napoleon van belang om een invasie van de vijand, de Engelsen, tegen te houden.

Verval

In de 19e eeuw raakten de forten in verval. In 1922 zijn de forten formeel opgeheven als vestingwerken, na eerst als monument te zijn erkend (1921). Al in 1931 zijn de aarden wallen van Redoute en Lunette volledig afgegraven, de grond is toen gebruikt voor dijkverzwaring. Alleen de grachten markeerden nog hun voormalige ligging in het landschap. Sinds 1976 is de monumentale status van deze forten definitief.

Zichtbaar in het landschap

Natuurmonumenten heeft in 2010 de nevenforten opnieuw zichtbaar gemaakt in het landschap. Zo wordt dit stuk cultuurhistorie weer be-leef-baar voor inwoners en bezoekers van Texel. De aarden wallen zijn opnieuw aangebracht. Nevenfort Lunette is bereikbaar via een brug.

Soldatenleven

Lunette is vrij toegankelijk. Op het binnenterrein van het fort is plaats genoeg om heerlijk te picknicken en je in te leven in het vroegere soldatenleven.
Redoute vervult een natuurfunctie. Denk aan bijzondere planten, vogels, kleine zoogdieren en insecten, die hier hun leefgebied hebben. Deze natuurschatkist Redoute kunt u onder begeleiding van een medewerker van Natuurmonumenten Texel bezichtigen.

Publicatiedatum: 28/09/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.