Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rede van Texel te bewonderen op mega-maquette

Nederland heeft een rijk maritiem verleden. Deze geschiedenis is in een veelheid aan erfgoed zichtbaar en ontwikkelt zich nog elke dag. De Reede van Texel, zeg maar het Schiphol van de 17e eeuw, is het gebied voor de kust van Oudeschild. De schepen lagen hier aan de oostkant van Texel tijdelijk voor anker, in relatief diep water en beschut voor de westenwinden. Het waren de hoogtijdagen, ook wel de Gouden Eeuw genoemd, van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de Westindische Compagnie (WIC).

Hoog bezoek

Talloze schepen  werden gecontracteerd om handelswaar te halen uit de Oost (Azië) en de West (Amerika en Carïben). Bij terugkomst gingen de schepen wederom voor de Reede van Texel voor anker. De lading werd gelost op lichters, schepen met minder diepgang. Zij  leverden de vracht af in de havens van bestemming: Amsterdam, Medemblik, Enkhuizen, Kampen en andere Zuiderzeehavens. Oudeschild profiteerde volop mee van deze handel overzee. Naast uitstapjes van de bemanning  op het eiland, werd Texel bezocht door diverse hoogwaardigheidsbekleders. Michiel Adriaanszoon de Ruyter is één van de bekendste bezoekers van Texel uit onze geschiedenis.

Maquette

In het VOC-jaar (2002) is door de landelijke stichting Viering 400 jaar VOC opdracht gegeven een grote maquette van de Reede van Texel te maken. Deze  mega-maquette, een maritiem diorama, verbeeldt op schitterende wijze de situatie rond 1660 op de Texelse Rede. De Reede van Texel was toen hét maritieme centrum van Nederland. Dé verzamelplaats voor de handels-, vissers- en oorlogsschepen. Soms lagen er honderden schepen tegelijk op de Rede, zich gereedmakend voor de strijd op zee,  of klaar voor vertrek om handelswaar in te kopen of te verkopen in Indië, de Amerika’s of de Oostzee.

Diorama

De maquette geeft een indrukwekkend beeld van de omvang en betekenis van maritiem Nederland in de 17e eeuw. Het diorama meet 18 bij 4 meter, bestaat uit drie delen en omvat 160 schepen. Het eerste deel heeft de VOC als belangrijkste thema. Het tweede deel heeft de admiraliteit (marine) als hoofdthema. In het derde en laatste deel komt de Europese handel en visserij aan bod. Deze maquette is te zien in het museum Kaap Skil, dé plek op Texel om je te verdiepen in dit stuk roemruchte, maritieme geschiedenis van Nederland.

 

Publicatiedatum: 28/09/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

2 reacties
  • Arie van der Eijk schreef:

    Als bouwer van VOC schepen ben ik geïnteresseerd te weten waar ik eventueel de bemanning zou kunnen vinden die bij u zo schitterend is aangebracht.

  • Johan van der Neut schreef:

    Beste Arie,

    Ik ben een oud medewerker aan dit diorama, en de firma die dit heeft gebouwd is de fa. Artitec in Amsterdam en zij hebben volgens mij de figuren in hun webwinkel te koop , en anders kun je ze misschien een e-mail sturen of deze nog leverbaar zijn.
    Kijk eens op www. artitec.nl

    Ik hoop dat je wat hebt aan deze info
    Groet Johan

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.