Middenstandswoning uit circa 1700 van Sint Catharijnepad

De watersnood van 1916 had diepe sporen achtergelaten op het Sint Catharijnepad, gelegen achter de Zuiddijk. Het in 1965 naar de Zaanse Schans overgebrachte pand verkeerde in slechte staat, was ernstig verzakt en de houtconstructie was bepaald gammel te noemen.

De overstroming van 1916 zorgde voor een enorme ravage

afbeelding Zaans Museum/Gemeentearchief Zaanstad

De overstroming van 1916 zorgde voor een enorme ravageDe overstroming van 1916 zorgde voor een enorme ravage

Vliegende storm

In 1916 braken in de nacht van 13 op 14 januari bij een vliegende storm de dijken door bij Uitdam, Durgerdam en Katwoude waardoor het zeewater tot in Oost-Zaandam stroomde. Een groot deel van de regio Waterland stond blank. In Zaandam werden militairen ingezet voor de aanleg van kistdammen om het water te keren. De maandenlange wateroverlast had het houten pand geen goed gedaan. Het was ernstig verzakt waardoor de gebinten van het houtskelet uit hun verband waren geraakt. Op basis van een aantal typische Zaanse elementen achtte architect Cornelis de Jong het de moeite waard het pand over te brengen naar de Schans en ermee aan de slag te gaan.

Zeilenmakerspad 3, anno 2011

foto Jolanda Hoogendoorn

Zeilenmakerspad 3, anno 2011Zeilenmakerspad 3, anno 2011

Geloof oprecht, ’t Komt al terecht

Dankzij zijn speurwerk kwamen veel gegevens boven water die het mogelijk maakten het huis vrijwel geheel in zijn oorspronkelijke toestand te restaureren, met inpassing van hedendaagse voorzieningen voor eigentijds wooncomfort. Voor de restauratie van het pand stelde minister Marga Klompé een subsidie van 36.564 gulden beschikbaar. In oktober 1966 nam Simon Honig, als eerste bewoner zijn intrek in de woning. Hij bracht boven een van de deuren de spreuk aan ‘Geloof oprecht, ‘t Komt al terecht’.

Zeilenmakerspad 3. Rijksmonument sinds 29 mei 1969.

Publicatiedatum: 28/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.