Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Manke Nelis: vijftig jaar levenslied

Manke Nelis is een Amsterdamse zanger van het levenslied. Hij treedt op met onder meer Tante Leen, Johnny Jordaan en André Hazes en speelt 41 jaar lang samen met zijn zwager, de accordeonist Johnny Meijer. Zijn grootste successen zijn Kleine Jodeljongen, Laat De Boel Maar Waaien en Tante Saar. Manke Nelis wordt in 1990 benoemd tot ereburger van Amsterdam.

Cornelis Pieters wordt op 16 december 1919 geboren in de Binnen Dommersstraat te Amsterdam. Tijdens zijn kindertijd heeft hij last van naar binnen groeiende voeten. Voor zijn tiende jaar is hij al dertien maal geopereerd. In de jaren vijftig vertolkt hij het Amsterdamse levenslied als Carlo Pietro. Pieters werkt ook samen met de Skymasters en staat elf dagen lang in de Palladium te Londen. In 1956 verliest hij na een motorongeluk in Frankrijk zijn rechterbeen. Hij zet zijn carrière voort onder de bijnaam die hij al in zijn tienertijd kreeg: Manke Nelis.

Manke Nelis

Manke Nelis.

Johnny Meijer

De zanger speelt 41 jaar lang samen met zijn zwager, de accordeonist Johnny Meijer. Aangevuld met een wisselende derde muzikant reizen de twee door Europa en treden ze op in cafés en nachtclubs in Engeland, Frankrijk, Duitsland en België. Nelis en Meijer begeleiden ook samen met pianist Tom Erich en gitarist Eddy Christiani de vocalisten Johnny Jordaan en Olga Lowina tijdens variétéavonden. Manke Nelis is in 1963 een van de vele Jordaanse artiesten tijdens de viering van het 350-jarig bestaan van de Jordaan. Eind jaren zeventig zijn Manke Nelis en Johnny Meijer graag geziene gasten in Amsterdamse cafés als Brugzicht, Randeraat, Single 12 en De Zon. Nelis runt korte tijd in de Haarlemmerstraat ook zijn eigen café De Blauwe Druif.

Kleine Jodeljongen

Het drukke muzikale caféleven is niet goed voor zijn gezondheid. De muzikant krijgt een levercirrose en heeft last van hartklachten. Vanaf voorjaar 1981 speelt Manke Nelis in The Shorts Of London aan het Rembrandtplein in Amsterdam waar hij samen met het Rembrandt Duo (Eddy Hoorenman en Huub Eikenboom) het vaste ensemble vormt. Het jubileum van de zanger wordt op 23 maart 1987 onder de titel Carré Gaat Mank gevierd met een groot gala in Koninklijk Theater Carré, met medewerking van onder anderen Tante Leen, André Hazes, Ronnie Tober, Koos Alberts, het orkest van Eddy Hoorenman en de Bob East Show Band. Dankzij een campagne van platenmaatschappij CNR scoort Manke Nelis met de single Kleine Jodeljongen de allergrootste hit in zijn carrière. Hij zit dan vijftig jaar in het vak.

Johnny Jordaanplein. Op de voorgrond van links naar rechts: bustes van Tante Leen, Manke Nelis, Johnny Meyer en Johnny Jordaan. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Busongeluk

Tijdens een Amerikaanse tournee in september met Rita Corita, Eddy Christiani en Annie de Reuver overleeft hij ternauwernood een busongeluk in San Diego. Drie andere Nederlanders in het gezelschap, onder wie zanger Will Jones, overleven het ongeluk niet. Na enkele zware operaties maakt Manke Nelis op 27 juni 1991 een laatste rentree met een optreden in de Jaap Edenhal. De artiest wordt met een Ford-T de zaal in gereden. Op het podium staan ook presentator Krijn Toringa, Ben Cramer, Renée de Haan, actrice Carry Tefsen, Koos Alberts en Tante Leen. Op 8 oktober 1993 overlijdt Manke Nelis op 73-jarige leeftijd in het VU Ziekenhuis in Amsterdam aan de gevolgen van kanker. In oktober 2005 wordt een standbeeld van Manke Nelis onthuld aan de kop van de Elandsgracht in de Jordaan.

Publicatiedatum: 02/03/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.