Johnny & Rijk: een paar apart

Amsterdammer Johnny Kraaijkamp en Utrechter Rijk de Gooyer zijn als Johnny & Rijk een succesvol komisch duo met een eigen show op de Nederlandse televisie. Ze brengen ook platen uit en hebben in 1957 hun eerste hits met de singles Ik Ben Zo Blij en De Ouwe Sopraan Uit De Jordaan. Hun grootste hit hebben Johnny & Rijk in 1967 met De Bostellla.

Book 2 min

Rijk de Gooyer (Utrecht, 17 december 1925) zet na de Tweede Wereldoorlog op de radio in hoorspelen verschillende komische typetjes neer. Hij maakt korte tijd deel uit van het ABC Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk en speelt een rol in Het Wonderlijke Leven Van Willem Parel, de geflopte speelfilm van cabaretier Wim Sonneveld uit 1955. Johnny Kraaijkamp (Amsterdam, 19 april 1925) treedt na de oorlog als bassist op in orkesten van Joop Segers, Ivon de Bie en Leon de Clarck. Hij vormt hij een muzikaal trio met Ad van der Gein en Bueno de Mesquita.

Johnny & Rijk.

Een paar apart

De Gooyer en Kraaijkamp ontmoeten elkaar in 1952. Ze vormen een ‘paar apart’ en nemen het liedje Twee Jongens En Een Gitaar op. Het komische duo wordt ontdekt door de AVRO. Hun Johnny & Rijk-show is jarenlang een groot succes op de televisie en is ook twee jaar op de Duitse televisie te zien. Johnny & Rijk scoren in 1957 hun eerste hits met de singles Ik Ben Zo Blij en De Ouwe Sopraan Uit De Jordaan. Een van de gasten in de weekendshow van Johnny & Rijk is André Hazes die in 1958 door Johnny Kraaijkamp op Bevrijdingsdag op de Albert Cuyp wordt ontdekt en op achtjarige leeftijd zijn televisiedebuut maakt.

Oh Waterlooplein

De twee komieken brengen ook soloplaten uit. Johnny Kraaijkamp heeft in 1960 hits met Heer Prinz De Trompettist en Laat Hem Maar Gaan. In 1964 staat Rijk de Gooyer in de hitparade met de single Brief Uit La Courtine op een tekst van Eli Asser. De single Kareltje De Grote (1965) is een Nederlandstalige bewerking van Sacré Charlemagne van France Gall. In 1967 behaalt de single De Bostellla van Johnny & Rijk de gouden status. Een van de bekendste liedjes van het duo is Oh Waterlooplein, een bewerking van Waterloo Road van Lionel Morton. Het liedje is echter nooit een hit geweest en komt in 1969 niet verder dan de tipparade.

Johnny & Rijk

De single ‘Oh Waterlooplein’ was één van de bekendste liedjes van het muzikale duo.

C&A

In de eerste helft van de jaren zeventig verzorgen Johnny & Rijk hun laatste gezamenlijke televisieseizoenen. De single Vader’s Fanfare is in 1975 hun laatste hit. De twee komieken hebben ieder hun eigen succesvolle carrière die zich vooral op het toneel, de televisie en het witte doek afspeelt. Als duo zijn ze te zien in reclamespotjes voor C&A (‘C&A is toch voordeliger!’). In de jaren tachtig spelen De Gooyer en Kraaijkamp samen met Adèle Bloemendaal in de komische televisieserie De Brekers van de AVRO. Johnny Kraaijkamp overlijdt op 17 juli 2011 in een verzorgingstehuis te Laren. Bijna vier maanden later, op 2 november 2011, overlijdt Rijk de Gooyer op 85-jarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Bron: Muziekencyclopedie

Publicatiedatum: 02/03/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN