Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Luv’: zangeressen worden sekssymbolen

Luv' is een populair damestrio dat bij elkaar is gebracht door producers Hans van Hemert en Piet Souer en manager Han Meijer. Met opgewekte discoliedjes en een sexy uitstraling scoren de zangeressen veel internationale hits. Luv' staat aan de basis van een grote reeks meidengroepen waar Babe en Dolly Dots de bekendste van zijn.

Luv’ breekt in 1978 door dankzij hun optreden in Het Is Weer Zo Laat!, de tiendelige televisieserie bij de VPRO met Dolf Brouwers in de rol Waldo van Dungen. De serie wordt van 12 februari tot en met 23 april wekelijks op de zondagavond uitgezonden en iedere keer geopend met het liedje U.O. Me (You’re Very Welcome In Waldolala). Het liedje wordt een regelrechte hit en stijgt door naar de derde plaats in de Top 40. Luv’ is drie jaar eerder samengesteld door componist en producer Hans van Hemert samen met producer Piet Souer en manager Han Meijer. Het trio bestaat uit José van de Wijdeven (Best, 29 maart 1954), het Amsterdamse fotomodel Marga Scheide (15 februari 1954) en de Haagse Patty Brard (Sorong, Nieuw Guinea, 25 maart 1955). Door hun medewerking aan het tv-programma worden de zangeressen van Luv’ op slag tot nationale sekssymbolen gebombardeerd.

Luv'

Luv’.

Internationaal succes

De twee volgende singles You’re The Greatest Lover en Trojan Horse bereiken beide de hoogste positie in de hitlijst. Zowel het album With Luv’ als de twee singles behalen in Nederland de platina status. In heel Europa worden de twee singles grote hits. Het trio staat in veertien landen op de eerste plaats van de hitparade. In Spanje flopt de single The Greatest Lover in eerste instantie, maar nadat het liedje in het Spaans wordt ingezongen behaalt Luv’ ook daar de eerste plaats met Eres Mi Mejor Amante. Daarna volgen Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika.

Miljoenencontract

Slechts drie jaar na de oprichting verschijnt al het album Greatest Hits, inclusief de singles Casanova en Eeny Meeny Miny Moe. In de zomer van 1979 krijgt Luv’ een miljoenencontract aangeboden van de Franse platenfirma Carrere. Ooh, Yes I Do, de eerste single op Carrere, wordt wereldwijd uitgebracht en wederom een internationale hit. De single betekent de grote doorbraak in Frankrijk. Het begin december uitgebrachte album True Luv’ is al goud voordat het in de winkel ligt. Luv’ ontvangt de Exportprijs van Conamus voor het gehele oeuvre.

Groep “Luv” krijgt gouden platen uit handen van Rijk de Gooyer, 1979. V.l.n.r. Patty, Jose en Marga. Foto: Hans van Dijk / Anefo. Collectie Nationaal Archief.

Roddels

In mei 1980 reist Luv’ per Concorde naar Mexico voor een tournee, televisieoptredens en het in ontvangst nemen van een gouden plaat voor de Spaanstalige versie van Ooh, Yes I Do (Si Que Si) die daar vijf weken op de eerste plaats staat. Wanneer ook de Russische markt valt voor Luv’ wordt voor oktober een tournee gepland door Rusland en Klein-Azië. De roem en het jachtige artiestenbestaan beginnen echter hun tol te eisen. De media staan bol van nieuws en roddels omtrent de drie zangeressen. Als Patty Brard de groep in september verlaat, is dat voorpaginanieuws in De Telegraaf. Via een kort geding eist ze 400.000 gulden uit Luv’ BV. Ze wint de rechtszaak.

Afscheid

Patty Brard wordt eind september 1980 vervangen door Ria Thielsch, eerder zangeres bij Ricardo & The Flames. Met Thielsch scoort Luv’ een top vijf hit in Nederland en België met My Number One. Het album Forever Yours behaalt goud in Nederland. Eind 1980 raakt Marga overspannen en liggen de activiteiten rondom Luv’ weer stil. Op 5 maart 1981 wordt het trio officieel opgeheven. De samenstelling Marga, Ria en José komt in de zomer van dat jaar geheel onverwacht nog eenmaal bij elkaar tijdens de populaire Hitkrant Zomerspelen in de Efteling. De reacties van pers en fans zijn enthousiast, reden voor de platenmaatschappij om de single Tingalingaling uit te brengen. Luv’ haalt er de hitlijsten mee. Het officiële afscheid is in het programma Nederland Muziekland van Veronica. José en Patty gaan solo verder.

Luv’.

De eerste comeback

In 1988 lukt het Mies Bouwman om Luv’ in de originele bezetting op te laten treden in het benefietprogramma Samen. Luv’ zingt You’re The Greatest Lover en krijgt honderden aanbiedingen voor een comeback. José kan de optredens echter niet combineren met haar moederschap. Marga Scheide probeert in 1989 om samen met Patty Brard en Diana van Berlo uit Helmond de oude tijden te laten herleven. Brard houdt het snel voor gezien en wordt vervangen door de Britse Michelle Gold. Hun single Welcome To My Party komt niet verder dan plaats nummer 22. In diverse tv-programma’s en het clubcircuit is deze versie van Luv’ echter een veelgevraagde act.

De tweede comeback

In april 2005 treedt Luv’ op als onderdeel van een verrassingsfeest in de Wisseloord Studio’s ter ere van Hans van Hemerts veertigjarig artiestenjubileum. Vanaf 3 april 2006 zendt RTL5 negen weken lang een programma uit waarin is te zien hoe de zangeressen werken aan een nieuwe comeback van Luv’. Er verschijnen diverse compilaties waaronder de vier cd’s tellende box Completely In Luv’ met daarop het totale repertoire van de meidengroep. Het trio treedt 20 mei op in de ArenA te Amsterdam voorafgaand aan de American football-wedstrijd tussen de Amsterdamse Admirals en de Hamburg Seadevils. Luv’ is een week later opnieuw te zien in de ArenA, ditmaal als gast tijdens de drie concerten van Toppers In Concert van Gerard Joling, René Froger en Gordon. Op 12 maart 2012 maken Patty Brard, Marga Scheide en José Hoebee bekend na goed overleg definitief te stoppen met Luv’.

Publicatiedatum: 25/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.