Leerspiegel pronkt aan Bullewijk

Het wonderlijke is dat van veel rijksmonumenten weinig officieel bekend is. Boerderij Leerspiegel aan de Holendrechterweg is hiervan het sprekende bewijs. Wie de hoeve aan de Bullewijk ziet liggen twijfelt niet: dit is een juweeltje. Vooral gezien vanaf de Rondehoep Oost, de dijkweg tussen de Voetangel en Ouderkerk.

Het hoofdgebouw, zo vrolijk wit gepleisterd, mag klein zijn, het bevat toch maar een opkamer. En zoals dat bij een boerderij hoorde: er zat een kelder onder. Dat was onmisbaar in de tijd dat er geen koelkast bestond. De dakkapellen geven Leerspiegel een vrolijk accent. Denk ze weg en de hoeve oogt veel strenger.

Book 1 min

Monument aan de rivier

Een winters plaatje van hoeve Leerspiegel, gelegen aan de Holendrechterweg in Ouderkerk. Op de voorgrond het veenriviertje Bullewijk.Foto: Marry en Piet de Boer (www.monumentenouderamstel.nl).

Monument aan de rivierMonument aan de rivier

Leerspiegel ligt aan de rand van de Holendrechter- en Bullewijkerpolder. De strook langs de rivier is niet uitgeveend, vandaar dat Leerspiegel hoger ligt dan het polderland er achter. Toen rond 1880 deze boerderij werd gebouwd, was het uitvenen van de Holendrechter- en Bullewijkerpolder achter de rug. Iets ten zuiden van deze boerderij lag in een bocht van de Bullewijk het sluisje waardoor de turfschippers indertijd  af- en aanvoeren.

Weilanden

De eerste bewoners van de Leerspiegel keken achter uit op de net droog gemalen polder. Het land werd verkaveld. Weilanden strekten zich achter de boerderij uit, tot aan de spoorlijn Amsterdam-Utrecht. In de tweede helft van de vorige eeuw verloren de bewoners hun weids achteruitzicht over de polder door de aanleg van de A9 – een dijk van een weg.
Maar kijkend over de Bullewijk en het brede polderland van de Rondehoep zie je bij helder weer zelfs de kerk van Nes aan de Amstel. Van rijksmonument 31976 mag misschien officieel weinig te melden vallen, boerderij Leerspiegel zelf vertelt een heel verhaal.

Publicatiedatum: 23/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN