Stolpen langs de Nes bij Schagen

Wij hebben het geluk te wonen in een ruime landelijke omgeving aan de Nes (het buurtschap Oostelijk van Schagen). Aan dit betrekkelijk korte stukje Nes tussen Provinciale weg en Snevert staan maar liefst 8 stolpen. Dat maakt onze woonomgeving tot een plaatje. Om anderen daarop attent te maken leek het me aardig een heel korte beschrijving met wat afbeeldingen op te sturen.

Book 5 min

Eerlijk gezegd ben ik absoluut geen kenner van stolpen. Ik weet weinig van de verschillende bouwvormen en –stijlen. Ik schrijf dit stukje dan ook alleen vanuit mijn heel persoonlijke “beleving” van de stolpen langs de Nes. Er zijn vast wel deskundigen die hier heel veel aan kunnen toevoegen. Een stolp heeft iets magisch en onverzettelijks. Ondanks zijn grote afmetingen past de stolp naadloos in het landschap. Waar “het volume” (de inhoud) van een doorsnee vrijstaande woning zo tussen de 400 en 700 m3 ligt “doet” een stolp zomaar 2000m3. Dit zonder daarmee een storend groot of plomp bouwsel te worden. Van dichtbij blijkt al snel dat er wel heel verschillende verschijningsvormen van de stolp zijn. Hier beperk ik me tot mijn persoonlijke beeld van de stolpen langs de Nes.

Stolp aan de Nes 24.

Stolp van de familie Spaa

Als we vanaf de provinciale weg (N 241) in Oostelijke richting de Nes op gaan staat de eerste stolp die we tegenkomen aan de rechterkant op nummer 24. Deze stolp is eigendom van de familie Spaa. De stolp ziet er fraai uit met zijn mooie rietgedekte kap. Er is in de loop van de jaren waarschijnlijk wel veel veranderd om de stolp geschikt(er) te maken om te bewonen.

Stolp aan de Nes 28.

Stolp aan de Nes 28

Even verder op de stolp rechts op nummer 28. Een heel mooie rietgedekte stolp met rondom een mooi aangelegde tuin. Dit is de stolp van Reg Vonk en Irene van de Veur die niet alleen als woning maar ook als “atelier 28” wordt gebruikt. Hier zijn vaak fraaie exposities van diverse kunstenaars, waaronder Irene van de Veur te zien.

Stolp aan de Nes 9.

Stolp aan de Nes 9

Dan aan de linker kant de stolp op nr 9. Tot dit moment eigendom van de heer K. Reijne. Na opname van de heer Reijne in een verzorgingshuis zal deze stolp waarschijnlijk eer binnenkort in de verkoop komen. Deze stolp was tot voor kort nog steeds in gebruik als “boerenbedrijf”. De stolp is pannengedekt en in mijn ogen niet heel bijzonder. Toch is dit (tot mijn verbazing) de enige stolp van de 9 hier langs de Nes die op de monumentenlijst staat. Zagen de eigenaren van de andere stolpen meer “beren op de weg” en hebben zij een vermelding op deze lijst weten tegen te houden?

Stolp aan de Nes 32.

Stolp van de familie Paauw

De grote rietgedekte stolp van de familie Paauw op nummer 32 . Deze stolp hoort bij het melkveebedrijf en wordt ook voor wonen gebruikt. Het melkveebedrijf staat in de verkoop. Zolang er geen nieuwe eigenaar is, is ook niet helemaal duidelijk of hier mogelijk nog wat gaat veranderen. Een paar jaar geleden zijn er 6 dakramen in de westzijde van de rietgedekte kap geplaatst. Wel jammer.

Stolp aan de Nes 34.

Stolp op nummer 34

Direct daarnaast de wel heel authentieke rietgedekte stolp op nummer 34. Hier heeft de tijd stilgestaan. Jammer is dat de tand des tijds zijn werk wel heeft gedaan in die jaren. Het zou wel heel erg zonde zijn als deze stolp verloren gaat. Sinds kort heeft de familie Paauw (waarvan het bedrijf op Nes 32 in de verkoop staat) deze stolp in eigendom. Laten we hopen dat deze stolp behouden kan blijven.

Stolp van de familie Stammes.

Stolp op de Burenweg

Hier schuin tegenover links, vlak voor de Burenweg (en eigenlijk gelegen aan de Burenweg) de stolp van de familie Stammes. Nadat hier (heel) lang geleden de kap is verbrand is een nieuwe kap, afgedekt met golfplaten aangebracht. De vorm is (ongeveer) gebleven, maar is dit nog een echte stolp? Het is ongetwijfeld een fraaie plek om te wonen. De bewoner, G. Stammes werkt er hard aan om de zaken verder te verfraaien. Zou het lukken om er ooit nog een mooie rietgedekte kap op te leggen?

Stolp van Piet de Boer.

Nr. 40

We volgen de Nes met de bocht naar rechts.Dan direct rechts de mooie stolp van Piet de Boer op nummer 40. Deze stolp is enkele jaren geleden van de grond af nieuw gebouwd door Piet de Boer met zijn zoon (eigenaar van aannemingsbedrijf De Boer Bouwen met karakter). Het gebruik van oude bouwmaterialen, een traditionele bouwwijze en bijna “liefdevol” vakmanschap heeft een schitterend resultaat opgeleverd.

Stolp op nr. 11.

Stolp van de familie Balder

Daar schuin tegenover aan de linkerkant opnieuw een stolp op nummer 11 van de familie Balder. Een heel fraaie stolp. Maar ook deze is aangepast om het woongenot te verhogen. Dat blijft in ieder geval beter dan dat er op nieuw een stolp zou verdwijnen.

Nieuwgebouwde stolpen.

Nieuwgebouwde stolpen

Ik heb me hier beperkt tot de Nes aan de Oostkant van de provinciale weg. Op de nieuwgebouwde “stolpen” langs de Nes aan de westkant van de Provinciale weg ga ik hier niet in. Toegegeven: enkele zien er best fraai uit, maar dit blijven toch “normale” woonhuizen die in de vorm van een stolp zijn gebouwd.

Stolp aan de Nes 18.

Stolp aan de Nes 18

Één stolp aan de westkant van de provinciale weg mag niet onvermeld blijven. Dat is (vanaf de provinciale weg aan de linkerkant) de stolp van de fam. Helsloot op Nes 18. Heel fraai gerestaureerd met meest oude materialen. Het jammer dat de gemeente Schagen het zicht vanaf de provinciale weg op dit stukje Nes heeft bedorven door zowel links als rechts wat “blokkendozen” neer te zetten. Daar moet u even tussendoor om zicht te krijgen op de stolp op nummer 18 en de rest van de westelijke Nes. Voor de volledigheid noem ik ook de stolp meer richting Schagen-centrum langs het huidige Nespad. Van deze stolp weet ik weinig en heb ik nu ook geen foto.

Auteur: Henk Soen

Publicatiedatum: 18/09/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN