Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Landgoed Gooilust

De oorspronkelijke naam voor het terrein is Rondombedrogen. De eerste bebouwing bestaat uit twee hofsteden. Het huidige Gooilust is gebouwd rond 1778-1786 door Gerrit Corver Hooft. Het landgoed werd in 1934 nagelaten door Louise Six aan Natuurmonumenten. Gooilust is de grootste buitenplaats van ’s-Graveland. Het heeft veel moois te bieden voor de wandelaar. Een fraaie ommuurde siertuin, een sterrenbos, een onlangs opnieuw aangelegd rondeel, en een rododendronvallei.

Frans Blaauw

Gooilust is niet vanaf de weg zichtbaar. Je komt binnen via een toegangspoort met prachtig smeedwerk en dan ga je via een korte oprijlaan over een kronkelige weg richting het landhuis. De weg is zo aangelegd dat men het huis pas op het laatste moment ziet, dat heet ‘de uitgestelde ontmoeting’. Ten zuiden van het landhuis ligt een historische siertuin. Louise Six trouwde Frans Blaauw in 1890 en erfde Gooilust vijf jaar later. Blaauw verzamelde planten en dieren van over de hele wereld. Louise had veel moeite met de verzamelwoede van haar man, hun huwelijk verslechtert en Blaauw laat haar opnemen in een sanatorium voor geesteszieken. Blaauw heeft een verzameling dieren zoals gnoes, zebra’s en antilopen. Daarnaast heeft hij een grote verzameling vogels en allerlei bijzondere planten, verzameld van over de hele wereld. Ondertussen krijgt Louise Six kennis met de voorzitter van Natuurmonumenten de heer Tienhoven en besluit haar erfenis na te laten aan de vereniging. Dat gebeurt in 1934.

Landgoed Gooilust. Foto door Sarah Remmerts de Vries.

‘Aha!’

De grote dieren van Frans Blaauw lopen rond op de weide achter de villa. Daar bouwt hij als grens van het weiland een muur die vanuit de villa niet te zien is. De bezoekers verbazen zich dat de dieren het weiland niet verlaten tot ze de muur zien. Dan roepen ze van verbazing ‘aha!’, en dat is de reden dat deze muur nog steeds de Aha heet. Het aanleg van het bos is nu in principe nog zoals het was in ca 1820. Blaauw heeft veel invloed gehad op de beplanting, maar hij heeft de structuur nauwelijks aangetast. In het kader van het herstelplan ‘s-Gravelandse buitenplaatsen is het sterrenbos hersteld en de vijver in het midden is ook weer prachtig zichtbaar. Het oorspronkelijke rondeel op het hoofdpad achter de villa is recent in oude luister hersteld.

Landgoed Gooilust. Foto door Sarah Remmerts de Vries.

Bijzondere planten

Zoals gezegd verzamelde Frans Blaauw bijzondere planten van over de hele wereld. Hij heeft daarvoor zelfs enkele wereldreizen gemaakt. Zijn verzameling bijzondere bomen mag met recht een arboretum genoemd worden. Enkele zeer bijzondere bomen van de 100 soorten zijn wel de slangeden, de araucaria, de moerascipres en de zakdoekjesboom. Zijn verzameling vogels mocht er ook wezen. Hij had 322 soorten in een verwarmd vogelhuis, acht grote volières en een serie kleine fokvolières. Daarnaast bezat hij 56 soorten zoogdieren, zoals de gnoe, de wisent, de zebra en het przewalskipaard. De volieres zijn opgeruimd en op die plek is een fraaie siertuin aangelegd. Deze wordt gerund door vrijwilligers. De tuin bevat veel historische verantwoorde sierplanten, kruiden en fruitbomen. De tuin is regelmatig open voor het publiek.

Publicatiedatum: 01/06/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.