Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

‘Hollandparken’, stukjes eigen land in het buitenland

Molens omringd door palmbomen en authentiek uitziende grachtenpanden met uitzicht op de bergen. Ook aan de andere kant van de wereld vind je soms een stukje Nederland. In verschillende landen bestaan toeristische dorpen en pretparken waar je de typische Hollandse architectuur, molens en tulpen kunt aanschouwen, eventueel stroopwafels kunt eten en de klompendans kunt leren. Deze 'Hollandparken' zijn meer dan alleen een attractie. Ze geven een kijkje in het beeld dat die landen van Nederland hebben en vaak kennen ze een bijzondere geschiedenis. Reis mee naar Huis ten Bosch in Japan, Nelis' Dutch Village in Amerika en Holambra in Brazilië.

Huis ten Bosch

Overnacht in het Amsterdam Centraal Station Hotel met uitzicht op de bergen en maak een korte wandeling van de Alkmaarse kaasmarkt naar de Zaanse molens om vervolgens de kleurenzee van de Keukenhof te aanschouwen en in een spannende attractie de watersnoodramp te ervaren. Oh! En vergeet niet met Nijntje op de foto te gaan in Hoorn. In Nagasaki, Japan, vind je het themapark ‘Huis ten Bosch’. Een romantische stukje Nederland, ontworpen door de Japanse architect Yoshikuni Kamichika die erg onder de indruk was van Nederland tijdens een vakantie in 1979. Kamichika liet onder andere zes kilometer kanalen graven en replica’s van bekende Nederlandse gebouwen bouwen, op ware grootte. Een aantal Noord-Hollandse elementen van het park zijn: een windmolen met museum over het inpolderen van land, het Maritiem museum in Amsterdam, een touwfabriek van de VOC als achtbaan, het voormalige hoofdkantoor van de VOC in Enkhuizen als attractie over overstromingen in Nederland, het Centraal Station van Amsterdam en het Statenlogement uit Hoorn.

Huis ten Bosch bij Nagasaki. Beeld: Yuki Shimazu, flickr.com

Historische betrekkingen

Achter het idee en de locatie van het park, bij Nagasaki, zit meer dan alleen een vermakelijke vakantie in Nederland door de architect. Tussen 1639 en 1854 was Nederland het enige westerse land dat contact mocht onderhouden en handel mocht drijven met Japan. Ruim tweehonderd jaar lang was de VOC de enige die met het land handel dreef vanaf een speciaal daarvoor opgezet eiland, Deshima. De interessante geschiedenis van de Nederlands-Japanse betrekkingen is te ontdekken in een museum daarover in een Nederlands VOC-schip in Huis ten Bosch.

Huis ten Bosch. Beeld: Shibuya246, flickr.com

Nelis’ Dutch Village

In Holland, Michigan in de Verenigde Staten kun je een uitstapje maken naar Nelis’ Dutch Village. Hier neem je, volgens de eigenaren, meer dan alleen kijkje in het Nederland van meer dan een eeuw geleden en kun je de klompendans leren, sjoelen en papieren bordjes à la Delfts aardewerk met blauwe decoratie versieren. Er staan een zweefmolen, een ‘Dutch Chair Swing Ride’ en vanaf ‘Harry’s Windmill Ride’, een molen als reuzenrad, heb je uitzicht over het hele park, waar net als in Japan ook volop kleurige tulpen te zien zijn. Er is een heuse kaasproeverij, een klompenmakerij en een oud schooltje. In verschillende souvenirwinkels kun je typisch Hollandse prullaria inslaan: de bekende tulpen, klompen, kaas en Nederlands kant. Glij van de ‘Giant Wooden Shoe Slide’ af en ga op de foto met een poldermolen of Pieter, ‘The boy who saved Holland’. Maar wie is Pieter? Is Pieter misschien een andere naam voor de jongen die zijn vinger in een gat in de dijk stak, ook wel Hansje Brinker genoemd? Een bioscoop met korte ‘vintage’ filmpjes over Nederland maakt de speeltuin compleet. Aan het eind van je bezoek loop je met een mond vol fudge en een broodje kroket in de hand voldaan het park uit.

Ansichtkaart Dutch Village Michigan. Beeld: Wikimedia Commons

Pioniers uit Beverwijk

Ook de Hollandse speeltuin in Michigan heeft een interessant verleden. Het verhaal begint rond 1910, toen de Beverwijkse Harry Nelis, zeventien jaar nog maar, tijdens de dreiging van oorlog in Europa op aandringen van zijn vader, Frederik Nelis, naar Noord-Amerika vertrok. De rest van de familie volgde al snel en begon met het verbouwen van groenten in Missouri. Hier haalde ze echter weinig profijt uit en op zoek naar andere mogelijkheden stuitte ze op een Nederlandse gemeenschap in Holland, Michigan. Hier zette ze een succesvolle tulpenboerderij op, die al snel werd aangevuld met souvenirwinkels en een molen. In de jaren vijftig werd Nelis’ Dutch Village op de huidige locatie steeds verder uitgebreid. Op dit moment staat de derde generatie van de familie Nelis aan het roer van de uitgebreide Hollandse speeltuin; een uitvergrote souvenirwinkel met Amerikaans sausje.

Nelis’ Dutch Village. Beeld: Anna Harris, flickr.com

Holambra

De jongste van de drie ‘Holland-Parken’ die we hier beschrijven, is Holambra in Brazilië, een gemeente in de staat São Paulo die ook wel ‘bloemenstad’ wordt genoemd en in de jaren negentig is uitgegroeid tot toeristische trekpleister. Je vindt hier misschien niet een VOC-achtbaan of reuzenradmolen, maar de gemeente trekt veel bekijks met de Nederlandse architectuur, verschillende Hollandse evenementen, exposities en themamarkten. Bovendien vindt er het jaarlijkse evenement ‘Expoflora’ plaats, de grootste expositie van bloemen en sierplanten in Latijns-Amerika. Bij de drukbezochte Expoflora komt er onder andere een bloemencorso langs en worden allerlei aspecten van de Nederlandse cultuur getoond.

Poort van Holambra in Nederlandse architectuur. Beeld: Wikimedia Commons

Vijfhonderd Brabantse boeren

De naam ‘Holambra’ is een samentrekking van de eerste letters van ‘Holland’, ‘Amerika’ en ‘Brazilië’. In verband met alle verwoestingen die door de Tweede Wereldoorlog in Europa en Nederland werden veroorzaakt, werd de emigratie naar landen als Australië, Canada en Brazilië gestimuleerd. Brazilië was daarbij het enige land dat grote groepen katholieken wilde toelaten, waarop een groep van zo’n vijfhonderd Brabantse boeren die richting opging en zich vestigde in São Paulo. Twee jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog stichtten deze boeren de coöperatie ‘Cooperativa Agro Pecuária Holambra’, waaruit later de in 1991 verzelfstandigde gemeente ‘Holambra’ is ontstaan. Ze begonnen aanvankelijk met de productie van melk en melkproducten, en schakelde later over op varkens- en kippenteelt. In de jaren vijftig begonnen ze met de bloementeelt die alleen maar meer en meer werd uitgebreid.

Holambra. Beeld: Rosanetur, flickr.com

Auteur: Liza Koppenrade

Bronnen

  • Dutch Village, http://www.dutchvillage.com/history.html
  • Huis ten Bosch, http://english.huistenbosch.co.jp/
  • Over Huis ten Bosch, http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?ID=6436

Publicatiedatum: 11/07/2016

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.