Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kilometervreten of plezierrondje: vijf schaatsplekken in Noord-Holland

De temperaturen dalen tot onder het nulpunt, de straten zijn glad en de sloten vriezen dicht. Bij menig liefhebber begint het te kriebelen: mogen de ijzers al uit het vet? Ondanks enkele koude nachten staat Moeder Natuur lang niet elke winter toe dat we op onze ijzers de Noord-Hollandse wateren betreden. Als het wel zover komt zijn er genoeg prachtige plekjes om te genieten van natuurijs, maar ook als de winter zacht blijft zijn er manieren om te glibberen en glijden. Wij zetten vijf prachtige schaatsplekken voor je op een rij.

De Ankeveense – en Loosdrechtse plassen

Moerassen, weiden en rietkragen sieren het landschap rond de Ankeveense – en Loosdrechtse plassen. Deze twee afgegraven veengebieden in het Gooi herbergen prachtige beschermde natuurgebieden, waar je zelfs de snoeken onder het ijs kunt zien zwemmen. Als het echt lang vriest worden toertochten over de plassen georganiseerd en is er volop koek en zopie verkrijgbaar.

Winterlandschap met Schaatsers bij de stad Kampen, Hendrick Avercamp ca. 1620. Beeld: Wikimedia Commons

Winterlandschap met Schaatsers bij de stad Kampen, Hendrick Avercamp ca. 1620. Beeld: Wikimedia Commons.

Schaatsen bij de Afsluitdijk

De voet van de Afsluitdijk, bij de Hofmanshaven in Den Oever, is één van de mooiste plekjes om te schaatsen in de gemeente Hollands Kroon. Door het ondiepe water is de ijsbaan al snel veilig en minstens vierhonderd meter lang. Bij de Waddenzeedijk bij Westerland is het ook goed toeven voor schaatsliefhebbers. Het glooiende landschap zorgt voor een pittoreske entourage tijdens het plezierschaatsen of kilometervreten.

Een jong schaatsertje met valkussen. Beeld: Nationaal Archief via Flickr.

Een jong schaatsertje met valkussen. Beeld: Nationaal Archief via Flickr.

Een ‘rondje’ watertoren

De watertoren in Assendelft is al sinds 1885 een lust voor het oog, en vormt als de weersomstandigheden het toelaten de spil van een heuse toertocht van 45 kilometer over natuurijs. Tijdens de tocht is de watertoren steeds vanuit een ander perspectief te zien en begeef je je via een slingerend parcours langs Assendelft, Westzaan, Wormerveer en Nauerna. Haal je de eindstreep? Dan ontvang je uiteraard een schitterende medaille voor in je prijzenkast.

De Watertoren van Assendelft. Beeld: Wikimedia Commons.

De Watertoren van Assendelft. Beeld: Wikimedia Commons.

Een tocht door Waterland

Zonder water geen ijs, en dus mag Waterland niet ontbreken op deze lijst. Slingerende watertjes, meertjes en de Gouwzee voeren je langs dorpjes als Holysloot, Ransdorp, Monnikendam en Volendam. Als het ijs dik genoeg is worden ook hier toertochten georganiseerd waar de echte sportieveling zijn hart kan ophalen.

Kruiend ijs bij vuurtoren 'het Paard van Marken' in Waterland. Beeld: Nils via Flickr.

Kruiend ijs bij vuurtoren ‘het Paard van Marken’ in Waterland. Beeld: Nils via Flickr.

Op naar de schaatsbaan

Laat het weer het afweten en stijgt de temperatuur al snel naar aangenamere hoogten? Dan hoef je niet bij de pakken neer te zitten. Noord-Holland beschikt over een aantal prachtige kunstijsbanen waar je je altijd naar hartenlust kunt uitleven. De alom bekende Jaap Edenbaan in Amsterdam is een goed voorbeeld, maar ook in Hoorn, Alkmaar, Haarlem en Heiloo kun je zonder vrieskou het ijs op.

Schaatsen in klederdracht. Beeld: Nationaal Archief via Flickr.

Schaatsen in klederdracht. Beeld: Nationaal Archief via Flickr.

Auteur: Eva Bleeker

Publicatiedatum: 19/01/2016

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.