Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kantongerecht Hilversum

Het kantongerecht is ontworpen door architect J.J.M. Vegter in samenwerking met F.W. Duthour Geerling, architect van de Rijksgebouwendienst. Het ligt op de grens van de villaparken Trompenberg en Boomberg. Het strakke witte gebouw uit 1967 oogt als een opengeslagen wetboek. Door de hoge ligging maakt het gebouw nog meer indruk. Het gerechtsgebouw valt op, zeker naast de vele negentiende-eeuwse villa's aan de ’s-Gravelandseweg. Op deze plek stond tot 1959 de statige villa 'De Limborg'.

Eerste bewoner Pieter Louwerse

De Amsterdamse advocaat Pieter Louwerse betrok met zijn vrouw Maria Kuhn in 1872 de villa. Louwerse kende Hilversum nog uit zijn middelbare schooltijd, toen hij leerling was van een internaat aan de ’s-Gravelandseweg 55. Pieter Louwerse zette zich in voor de Hilversumse gemeenschap. Hij was raadslid en wethouder en – heel toepasselijk – plaatsvervangend kantonrechter in Naarden.

Villa De Limborg. Beeld: Streekarchief Gooi en Vechtstreek, Hilversum.

Plantage-eigenaar Johannes Marinus

Een latere bewoner was de plantage-eigenaar Johannes Marinus. Hij was eigenaar van een plantage op Sumatra. Marinus was een markante man die altijd een hoge hoed droeg. Zijn nogal groot uitgevallen Franse auto baarde veel opzien. De Hilversummers noemden hem ‘de thee-en rubberkoning van de ’s-Gravelandseweg’. Na zijn overlijden nam begrafenisondernemer Van den Brink zijn auto over.

Kinderboekenschrijfster Nienke van Hichtum

Een andere markante bewoonster was kinderboekenschrijfster Nienke van Hichtum. Zij werd bekend met haar boeken over Afke’s Tiental. Sjoukje Maria Diederik Bokma de Boer, zoals ze in werkelijkheid heette, was gescheiden van de progressieve staatsman Pieter Jelles Troelstra. Tijdens de oorlog deed de riante villa dienst als onderkomen van de bezetters.

Het gebouw van het Kantongerecht. Beeld: R. Veltkamp.

Het dak: opengeslagen wetboek

De villa werd later gesloopt en er kwam een kantongerecht. Rijksbouwmeester Jo Vegter wilde graag de functie van het gebouw weergeven in de bouwstijl. Wie goed kijkt herkent in het dak een opengeslagen wetboek. Vermeende daders zullen met lood in de schoenen het gerechtsgebouw hebben betreden. Maar voor advocaten en rechters moet het een feest zijn geweest om in dit fraaie gebouw te mogen werken. Het vele licht en de bomen aan de zijkant zorgden voor een prettige werksfeer. Aan de voorkant bevindt zich de zaal waar de rechter zijn vonnis uitsprak. Begin 2013 sloot het kantongerecht in verband met de gerechtelijke herindeling.

Auteur: Margriet van Seumeren (red.) m.m.v. Lotte Veneman

Bron: Ineke de Ronde en Bram van der Schuyt (red.), De ´s-Gravelandseweg en zijn bewoners, Hilversum 2005, pp. 166-168.

Publicatiedatum: 07/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.