Houten huisje met alles erop en eraan

Wiegend tussen twee kraanwagens verhuisde het 17-eeuwse pandje, verpakt in een stalen frame, op 13 december 1963 van het Meester Cornelispad 73 in Zaandam naar de Zaanse Schans.

Book 1 min

Voortvarend transport

Dat was niet volgens het protocol, want terwijl architect Cornelis de Jong diezelfde dag druk overleg voerde met medewerkers van de betrokken instanties over het transport en een politie-escorte, had transporteur Johan Schol zijn eigen plan getrokken. Het aanbrengen van een  stalen frame onder het huisje was dermate voortvarend verlopen, dat Schol direct een poging waagde om het pandje van zijn fundering te lichten. Dat verliep dermate succesvol dat de transporteur besloot direct met het hele handeltje door te rijden naar de Zaanse Schans. Daar aangekomen zag hij de verbaasde gezichten van de mannen die midden in hun inmiddels overbodige overleg werden gestoord.

Zonnewijzerspad 8, anno 2011. foto: Jolanda Hoogendoorn

De restauratie verliep voorspoedig. Het pandje mag dan klein zijn, het heeft alles wat een Zaans huis behoort te hebben. En dat is nogal wat: een voorgevel met dooddeur, een klompenhuisje, een zij-ingang met een kelder, een opkamer met bestede, een voorkamer met een smuiger en een fraai glazenkast. Op de zolder nog een kamer met besteden en op de overloop een rookkanaal met een rookkast voor de hammen.

Zonnewijzerspad 8, anno 2011. foto: Jolanda Hoogendoorn

Publicatiedatum: 29/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN