Het pompcomplex in Vogelenzang

In Vogelenzang staat een pompcomplex voor de watervoorziening van de Gemeentewaterleidingen Amsterdam. Het complex bestaat uit het pompgebouw met reservoir onderwater, de nafilters, de regulateursgebouwtjes voor het voor- en nafiltraat en het toegangsgebouw tot de waterkelder.

Book 2 min

Pompgebouwen reservoir onderwater en Oranjekom

Het pompgebouw voor reservoir onderwater staat naast de spoorlijn en ligt ten zuiden van de nafilters. Het stamt uit 1921 en heeft als functie het water op te slaan en terug te pompen naar de nafilter, na een schoonmaakbeurt van de nafilter. Het andere pompgebouw is in 1929 gebouwd. Het diende voor het pompen van water uit de Oude Beek in de Oranjekom.

Het pompstation van het pompcomplex in Vogelenzang Bron: Provincie Noord-Holland.

De voor- en nafilters

De drie voorfilters zijn samen met het bijbehorende regulateursgebouwtjes in 1921 gebouwd. In 1927 zijn er nog eens acht aan het complex toegevoegd in dezelfde bouwstijl. De detaillering is te zien in het metselwerk en ligt in de trant van de Amsterdamse School architectuur. Met uitzondering van de voorgevels van de oudste voorfilters, zijn de voorgevels van de gebouwen identiek.

Het pompgebouw van het pompcomplex in Vogelenzang Bron: Provincie Noord-Holland.

Het dak had oorspronkelijk een gietijzeren constructie maar is in 1957 vervangen door een dakconstructie van prefab gewapend beton elementen. Die vernieuwing uit 1957 is te zien onder het zadeldak van aluminiumplaten dat er tegenwoordig ligt.

Het gebouw waarin de voorfilter zich bevindt Bron: Provincie Noord-Holland.

Ook is er in 1957 in de meest zuidelijke twee gebouwen (de oudste twee) ruimte geschapen voor een ontvangst- en magazijnruimte. Twee grote vrijwel vierkante deuren geven toegang tot die ruimte. De deur van het voorfilter ernaast is vervangen door een bredere in glas. In 1921 zijn ten westen van de spoorlijn drie nafilters geplaatst die in 1927 al werden aangevuld met vijf nieuwe.

Het gebouw waar de nafilters van het pompcomplex in Vogelenzang ondergebracht zijn Bron: Provincie Noord-Holland.

Waarde

Het complex is van architectuur- en cultuurhistorisch belang als onderdeel van het eerste Nederlandse waterleidingcomplex. Ook de gave hoofdvormen, detailleringen en het materiaalgebruik dragen bij aan het belang.

Het regulateursgebouw van het pompcomplex in Vogelenzang

Het regulateursgebouw van het pompcomplex in Vogelenzang. Bron: Provincie Noord-Holland.

Publicatiedatum: 05/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN