Pompgebouwen reservoir onderwater en Oranjekom
Het pompgebouw voor reservoir onderwater staat naast de spoorlijn en ligt ten zuiden van de nafilters. Het stamt uit 1921 en heeft als functie het water op te slaan en terug te pompen naar de nafilter, na een schoonmaakbeurt van de nafilter. Het andere pompgebouw is in 1929 gebouwd. Het diende voor het pompen van water uit de Oude Beek in de Oranjekom.
De voor- en nafilters
De drie voorfilters zijn samen met het bijbehorende regulateursgebouwtjes in 1921 gebouwd. In 1927 zijn er nog eens acht aan het complex toegevoegd in dezelfde bouwstijl. De detaillering is te zien in het metselwerk en ligt in de trant van de Amsterdamse School architectuur. Met uitzondering van de voorgevels van de oudste voorfilters, zijn de voorgevels van de gebouwen identiek.
Het dak had oorspronkelijk een gietijzeren constructie maar is in 1957 vervangen door een dakconstructie van prefab gewapend beton elementen. Die vernieuwing uit 1957 is te zien onder het zadeldak van aluminiumplaten dat er tegenwoordig ligt.
Ook is er in 1957 in de meest zuidelijke twee gebouwen (de oudste twee) ruimte geschapen voor een ontvangst- en magazijnruimte. Twee grote vrijwel vierkante deuren geven toegang tot die ruimte. De deur van het voorfilter ernaast is vervangen door een bredere in glas. In 1921 zijn ten westen van de spoorlijn drie nafilters geplaatst die in 1927 al werden aangevuld met vijf nieuwe.
Waarde
Het complex is van architectuur- en cultuurhistorisch belang als onderdeel van het eerste Nederlandse waterleidingcomplex. Ook de gave hoofdvormen, detailleringen en het materiaalgebruik dragen bij aan het belang.
Publicatiedatum: 05/03/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.