
Het krakkemikkige wevershuis aan Dorpsstraat 515-517 te Assendelft afbeelding Zaans Museum/Gemeentearchief Zaanstad.

De demontage van het wevershuis aan de Dorpsstraat 515-517 afbeelding Zaans Museum/Gemeentearchief Zaanstad.
Wevershuis
Het wevershuis stond oorspronkelijk aan de Dorpsstraat (nummer 515-517) inAssendelft en ging op de Schans een nieuw leven tegemoet als museum. Het werdop 3 februari 1976 officieel geopend door prins Claus. De schitterende collectie uurwerken biedt een prachtig beeld van bijna vijfduizend jaar tijdmeting, vanaf de Egyptische zonnewijzers en waterklokken tot tafelklokken, voorname staande horloges, staartklokken en uiteraard Zaanse (stoeltjes)klokken.

De wederopbouw van het wevershuis op de Zaanse Schans, jaren zeventig. Afbeelding Zaans Museum/Gemeentearchief Zaanstad

De wederopbouw van het wevershuis op de Zaanse Schans, jaren zeventig, afbeelding Zaans Museum/Gemeentearchief Zaanstad.
Klokgevel met lofwerk
Dat de aandacht voor een deel uitgaat naar het Zaanse uurwerk is bepaald niet toevallig. Vooral in de 18e eeuw genoten de Zaanse uurwerkmakers naam en faam en maakte de Zaanstreek een belangrijk deel uit van de Hollandse uurwerkenmakerij.
Naast de vele uurwerken herbergt het museum ook een uitgebreide verzameling gereedschappen en andere hulpmiddelen waar de uurwerkmaker van toen zich mee omringde. Toeval of niet: het museum heeft heel toepasselijk een klokgevel met rijkelijk veel lofwerk. Dat lofwerk in Lodewijk XV-stijl is afkomstig van een woning aan Gorterspad 7 in Zaandijk. De beheerder/conservator van het museum is Pier van Leeuwen.
Kalverringdijk 3. Rijksmonument sinds 19 september 1972

Het Museum van het Nederlandse Uurwerk op de Zaanse Schans, 2011, foto Jolanda Hoogendoorn.
Publicatiedatum: 25/04/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.