Het Huis van Hilde

In 1995 werd het skelet opgegraven van een vrouw die in de vierde eeuw geleefd heeft. Op basis van het skelet wist men een gezichtsreconstructie te maken. Zo kreeg de archeologie letterlijk een gezicht: Hilde van Castricum. Om deze en vele andere archeologische vondsten te conserveren en te laten zien aan het publiek is een nieuw archeologisch depot ingericht. Het werd vernoemd naar deze vrouw: het Huis van Hilde.

Het Huis van Hilde.

© Huis van Hilde.

Het Huis van Hilde.Het Huis van Hilde.

Archeologische vondsten krijgen een plek

Tijdens opgravingen in Castricum in 1995 werd het skelet van een jonge vrouw gevonden. Zij was het eerste van meerdere menselijke lichamen die werden gevonden en is nu bekend als Hilde van Castricum. Met de vondst van Hilde was er bewijs dat er mensen hebben geleefd in de Delta van het Oer-IJ in de periode tussen de jaren 250 en 500. Het is een voorbeeld van een vondst van grote betekenis. Maar er zijn nog veel meer belangrijke archeologische vondsten gedaan in Castricum en wijde omstreken. Om de waardevolle objecten een plek te geven is het Huis van Hilde opgericht: het provinciaal depot voor de archeologie van Noord-Holland.

Tentoonstelling Huis van Hilde.

© Huis van Hilde.

Tentoonstelling Huis van Hilde.Tentoonstelling Huis van Hilde.

Wie was Hilde?

Tien jaar na de vondst van de vrouw werd op basis van haar nagenoeg complete schedel begonnen met een gezichtsreconstructie. Daarna kreeg ze de naam Hilde. Hilde sprak tot de verbeelding. Ze was als jonge vrouw alleen begraven, wat veel vragen opriep. Helaas zullen veel vragen onbeantwoord moeten blijven, maar we weten wel dat Hilde boerin was. Opvallend was een niet goed geheelde breuk in haar arm. Ze had ongetwijfeld een zwaar bestaan als boerin waardoor ze haar arm te weinig rust heeft kunnen geven om goed te helen. Nog een interessant gegeven was een ketting die zij droeg. Hij was van goudfolie, met glaspasta gevuld. Dit betekent dat ze, ondanks haar boerenbestaan, geen arme vrouw was en dat ze haar uiterlijk belangrijk vond. De kettingen werden rond het jaar 400 wel meer gedragen. Ondanks de hoge kosten van sierraden zijn deze in de omgeving veel gevonden. Hilde heeft op de tentoonstelling een speciale plek: zowel de reconstructie als haar skelet is tentoongesteld

Hilde van Castricum.

Wikimedia Commons.

Hilde van Castricum.Hilde van Castricum.

Andere ‘bewoners’

Bij de vaste tentoonstelling in het Huis van Hilde staat een aantal historische mensen centraal. Zij zijn gereconstrueerd op ware grootte, op basis van hun gevonden skelet en kleding, wapens of andere voorwerpen. Zeer bijzonder is Cees de Steentijdman, de oudste man van Noord-Holland. Hij moet geleefd hebben rond 2500 v. Chr. en is vernoemd naar de boer op wiens erf hij in 1990 is gewonden.

Vaste tentoonstelling in Huis van Hilde.

© Huis van Hilde.

Vaste tentoonstelling in Huis van Hilde.Vaste tentoonstelling in Huis van Hilde.

Een depot met publieksfunctie

Het Huis van Hilde is geen museum. Het is in eerste instantie het provinciaal depot voor de archeologie van Noord-Holland. Onderzoek, conservering, restauratie en educatie zijn de aandachtspunten van het centrum. Eerder had in Overveen de tentoonstelling ‘Schatten onder je voeten’ over de geschiedenis van Noord-Holland laten zien dat er bij het grote publiek wel degelijk veel interesse bestaat voor archeologie. Mede daarom werd besloten aan het nieuwe depot een publieksfunctie toe te voegen. In het nieuwe informatiecentrum staat de gehele Noord-Hollandse geschiedenis van de steentijd tot de Tweede Wereldoorlog centraal en zijn de vondsten te bezichtigen, wat voorheen niet mogelijk was. Het huis is in januari 2015 geopend en zal naast een vaste tentoonstelling tijdelijke exposities en educatieprojecten organiseren.

Onthulling van Cees de Steentijdman

Onder belangstelling van het NOS Journaal, RTL Nieuws, De Wereld Draait Door, TV Noord-Holland, de schrijvende pers en genodigden, presenteerde de Provincie Noord-Holland op vrijdag 8 november 2013 de reconstructie van de 4500 jaar oude ‘Cees’. Gemaakt op basis van het in 1990 gevonden skelet op de Mienakker nabij Hoogwoud, is de levensechte mensfiguur een representant van de oer-Noord-Hollander.
‘Cees’ heeft een ereplek in het nieuwe Huis van Hilde…Auteur: Saskia Groeneboer

Bronnen:
Noord Holland.nl – Eerste paal Huis van Hilde
IS Geschiedenis – Huis van Hilde
Huis van Hilde

Publicatiedatum: 12/05/2015