Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Herengracht 572

Herengracht 572 werd oorspronkelijk gebouwd in 1666, oorspronkelijke bebouwing in de Vierde Uitleg van 1663. Het had toen een halsgevel met klauwstukken met honden. De sobere gevel verklapt niet wat er binnen allemaal te zien is.

Flink verbouwd

In ±1790, waarschijnlijk 1791, werd het huis ingrijpend verbouwd. De halsgevel werd vervangen door een rechte lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl. Ook de stoep verdween: de ingang werd verplaatst naar het souterrain. Daardoor kon de voorkamer over de gehele breedte van het huis worden gemaakt. De houten kroonlijst heeft vier consoles en twee festoenen, zoals toegepast in de Lodewijk XVI-stijl. Op de kroonlijst staat een attiek en een dakkapel. In de 19de eeuw werd de gevel gepleisterd, waardoor hij zijn huidige 19de-eeuwse karakter kreeg.

Gevel Herengracht 572. Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis.

Waardevol interieur met beschilderde behangsels

De weinig opvallende voorgevel doet niet vermoeden dat er een interieur van grote waarde achter schuilgaat. Zo zijn er stucwerk en trapbalusters te bewonderen in Lodewijk XVI-stijl uit ±1790, de periode dat het huis ingrijpend verbouwd werd. Zeer bijzonder is de zaal (het belangrijkste vertrek in het achterhuis) gedomineerd door zes beschilderde behangsels. Boven de deuren hebben vroeger deurstukjes gezeten. Deze zijn echter gestolen. De beschilderde behangsels zijn niet gesigneerd of gedateerd, maar waarschijnlijk zijn ze gemaakt door Jurriaan Andriessen in ±1790. De doeken zijn op drie wanden aangebracht; de vierde wand geeft via de vensters uitzicht op de tuin. De doeken tonen geïdealiseerde landschappen. De horizon is op alle doeken op dezelfde hoogte aangebracht, waardoor men het idee krijgt werkelijk in het landschap te staan. Op de linkerwand rechts zien we een behangsel met een boerenkar op een stenen brug. Bij het water zitten drie vissende mannen. Op de achtergrond staat een stellingmolen. Op de linkerwand midden staan op de voorgrond twee zwanen. Op de achtergrond is een herberg met een uithangbord te zien. Links van de schouw rijdt een boerenwagen met paard. Over de wagen ligt een zeil. We zien mannen, schapen en een hond. Rechts van de schouw tenslotte is op de achtergrond een boerderij te zien met nog verder weg, tussen de bomen, een buitenplaats.

Herengracht 572. Zaal met beschilderde behangsels. Foto: Bureau Monumenten & Archeologie.

Bouwgegevens

Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Lodewijk XVI
Bouwjaar: 1666, 1790±

Monumentstatus: Rijksmonument

Publicatiedatum: 21/03/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.