
Koetshuis en tuin
Herengracht 518 heeft een koetshuis op de Keizersgracht. Dit koetshuis, Keizersgracht 633 staat kadastraal precies achter (de tuin van) Herengracht 518. De koets werd echter niet door de tuin, maar via een omweg op de Herengracht voorgereden. De koetsier woonde op een bovenverdieping van het koetshuis. Tegenwoordig hoort het koetshuis niet meer kadastraal bij het Herengracht-huis. De tuin is in 1990 aangelegd naar een modern-klassiek ontwerp van Robert Broekema. Het is niet waarschijnlijk dat de enorme vijver, de grootste in de keurtuinen, vroeger in Amsterdamse grachtentuinen voorkwam.

Herengracht 518. Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis.
Zeventiende-eeuws interieur
In het interieur valt direct op dat het huis is gebouwd in 1687. De structuur is, ondanks de 18de- en 19de-eeuwse verbouwingen, nog steeds 17de-eeuws. Zo heeft het huis een trappenhuis op een ongebruikelijke plaats, namelijk aan het einde van de gang en is op 17de-eeuwse wijze ontsloten met een dubbel poortje (het doet denken aan het stadhuis op de Dam). Ook de gewelfde stucgang met kruisgewelven uit 1687 is bewaard gebleven. Daarin bevindt zich een wapen van Geelvinck-Hinlopen. De bel-etage bevat vier kamers die alle vier kunsthistorisch van groot belang zijn en een 18de- en 19de-eeuws aankleding hebben.

Linker achterkamer, Herengracht 518. Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis.
Behangsels met landschappelijke taferelen
De linker voorkamer heeft een 18de-eeuwse vormgeving in Lodewijk XV-stijl waarin in de 19de eeuw diverse elementen zijn toegevoegd. De kleurstelling van het stucwerkplafond is typisch 19de-eeuws. De linker achterkamer heeft een 18de-eeuwse vormgeving in Lodewijk XVI-stijl waarvan de in de betimmering opgenomen beschilderde behangsels van Egbert van Drielst (1746–1818) met landschappelijke taferelen zijn ingebracht. De rechter voorkamer heeft een vormgeving in Lodewijk XIV-stijl uit 1762–63, gewijzigd in de 19de eeuw in neoklassieke stijl, dat aan het werk van de Engelse architect Robert Adam doet denken. De rococo-chinoiserie wandbehangsels uit ca. 1750 van de rechter achterkamer zijn ingebracht.
Bouwgegevens
Gebouwtype: Woonhuis (dubbel huis)
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Onbekend
Bouwjaar: 1687, 1725±, 1762–1763
Opdrachtgever/eerste gebruiker: Albert Geelvinck & Sara Hinlopen (1687)
Monumentstatus: Rijksmonument
Publicatiedatum: 17/02/2014
Vul deze informatie aan of geef een reactie.