Hendrick de Keyser

Een blik over het panorama van Amsterdam biedt zicht over vele spitse kerktorens en diverse kleinere torentjes. De beroemde Munttoren, de Noorderkerk, de Zuiderkerk, de Westerkerk met zijn Westertoren en de Montelbaanstoren zijn beroemde voorbeelden. De overeenkomst tussen een aantal van de toonaangevende bouwwerken in Amsterdam, maar ook in Delft, Rotterdam, Hoorn en Midden-Beemster, is de Amsterdamse architect en beeldhouwer Hendrick de Keyser.

-Hendrik de Keijser (1565-1621), Beeldhouwer; bouwmeester & stads-steenhouwer en beeldsnijder

-Hendrik de Keijser (1565-1621), Beeldhouwer; bouwmeester & stads-steenhouwer en beeldsnijder-Hendrik de Keijser (1565-1621), Beeldhouwer; bouwmeester & stads-steenhouwer en beeldsnijder

De Keyser werd geboren op 15 mei 1565 in Utrecht. Zijn werk kent sterke invloeden van zijn leermeester Cornelis Bloemaert, de Delftse beeldhouwer Willem van Tetrode en de eerste belangrijke Britse architect Inigo Jones, die hij ontmoette tijdens een reis naar Londen. In de jaren ’90 van de 16e eeuw trok De Keyser met Cornelis Bloemaert naar Amsterdam, waar hij vijf jaar later werd benoemd tot stadsbouwmeester en stadssteenhouwer.

De door Hendrick de Keyser ontworpen Westerkerk, geschilderd door Jan van der Heyden (1660)

Bron: Wikimedia Commons

De door Hendrick de Keyser ontworpen Westerkerk, geschilderd door Jan van der Heyden (1660)De door Hendrick de Keyser ontworpen Westerkerk, geschilderd door Jan van der Heyden (1660)

Bekende werken

Naast de bekende kerktorens ontwierp Hendrick de Keyser onder andere ook de woonhuizen van rijke particulieren, het beursgebouw dat vroeger op de plek stond van de Beurs van Berlage, de Hervormde Kerk van Midden-Beemster en  de Waag in Hoorn. Zijn bouwstijl is herkenbaar, met veel elementen van witte steen in gevels van rode baksteen. Hij maakte meermaals gebruik van kleine pilasters, frontons, kroonlijsten, vazen en pinakels.

De Waag in Hoorn, een ontwerp van Hendrick de Keyser

Bron: M. Minderhoud via Wikimedia Commons

De Waag in Hoorn, een ontwerp van Hendrick de KeyserDe Waag in Hoorn, een ontwerp van Hendrick de Keyser

Nalatenschap

Hendrick de Keyser kende veel navolging onder architecten, zoals Jacob van Kampen. Op 15 mei 1621 overleed de bouwmeester in Amsterdam. Hij werd begraven in de door hem ontworpen Zuiderkerk, waar zijn graf nog altijd te bewonderen is. De architect en beeldhouwer liet veel sporen achter die nog altijd zichtbaar zijn op verschillende plaatsen in Nederland.

Auteur: Eva Bleeker

Publicatiedatum: 26/05/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.