Gordon: Topper met Amsterdamse roots

De Amsterdamse zanger Gordon staat in 1991 op de hoogste plaats in de hitparade met de single 'Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn'. In de tweede helft van de jaren negentig stapt hij over op Nederlandstalige R&B. Hij maakt deel uit van de Toppers en is oprichter van de vocal group Los Angeles (LA) The Voices.

Book 4 min

Begin carrière

Cornelis Willem Heuckeroth, Gordon, (Amsterdam-Noord, 6 juli 1968) groeit op in Floradorp en werkt op de markt als verkoper van damesondergoed. Hij doet in juni 1986 mee aan de talentenjacht Start ’86 van de NCRV. De zanger behaalt de vierde plaats met de liedjes ‘What’s Another Year’ van Johnny Logan en ‘Magic’ van Peter de Wijn. Winnares is Ankie van der Pas uit Delft. In november 1989 wint Gordon ondanks koorts de voorronde van Veronica’s Sterrenjacht, maar hij moet in de finale zijn meerdere erkennen in Bob van Niekerk (1968-1993). Na onder meer een afwijzing van de Soundmix Show en een derde plaats met het liedje ‘Gini’ bij het Nationaal Songfestival in 1990, lukt het hem in 1991 door te breken met ‘Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn’, een compositie van John Ewbank. De zanger bezet wekenlang de eerste plaats van de hitlijsten en wordt beloond met een Zilveren Harp.

Gordon

Gordon.

Zanger en presentator

Het nummer ‘Miracle’ is in 1994 de titelsong van Traumhochzeit, de populaire televisieshow van Linda de Mol in Duitsland. Dit succes resulteert in televisieoptredens in diverse landen met als hoogtepunt een promotietournee door Zuid-Afrika. Na een minder geslaagd optreden tijdens de opening van de Amsterdam ArenA in 1996 revancheert Gordon zich met een eigen show in Ahoy’. Naast een complete band en een showballet werken Karin Bloemen en Trijntje Oosterhuis als gastmuzikant mee. Op het door Tjeerd Oosterhuis geproduceerde album Nu Het Zover Is (1997) laat de zanger zijn voorliefde horen voor soul en R&B. In 1998 staat Gordon voor het eerst als televisiepresentator voor de camera. Hij presenteert voor Veronica onder meer een melig spelprogramma. Vanaf juni 2001 is Gordon iedere werkdag te beluisteren op Radio 538 bij Evers Staat Op Met Gordon.

De Toppers op het Songfestival, 2009. Foto: Daniel Kruczynski, via Wikimedia.

Re-Play en Toppers

Op 28 januari 2002 viert Gordon zijn tienjarig jubileum in Carré te Amsterdam. Marlayne en Re-Play, met wie hij enkele succesvolle singles heeft opgenomen, zijn speciale gasten. Het uitverkochte concert krijgt twee vervolgen. In december vertrekt de zanger bij Radio 538 en wordt hij DJ bij Noordzee FM. Gordon doet mee het Nationale Songfestival 2003 met het liedje ‘I’ll Be Your Voice’, een ballad geschreven door onder meer Mark Dakriet van Re-Play. Hij strandt in de vierde voorronde. Gordon & Re-play krijgen in april 2003 een TMF Award in de categorie Beste R&B-groep Nationaal. Samen met collega’s René Froger en Gerard Joling brengt hij in 2004 de benefietsingle Live In De ArenA Hitmedley uit. De single kondigt het gezamenlijke optreden aan dat de drie zangers op 14 mei 2005 in de Amsterdam ArenA geven onder de titel Toppers In Concert. Toppers wordt een doorslaand succes en keert in de volgende jaren meermaals terug in de ArenA.

Gordon als een van de Toppers, 2011. Foto: Sjaakpeppel, via Wikimedia.

Geer & Goor, talentenjachten en ‘Shine’

Gordon is samen met Gerard Joling in 2005 elke dinsdagavond te zien in Joling & Gordon Over De Vloer. In het programma komen Geer & Goor bij een bijzonder gezin of organisatie over de vloer om daar mee te draaien met de dagelijkse routine. Het komische duo is zeer geliefd bij de kijkers en keert ondanks kortstondige ruzies door de jaren heen terug in meerdere gezamenlijke programma’s. Vanaf oktober 2007 geeft Gordon als jurylid zijn ongezouten kritiek op de deelnemers van de talentenjacht Idols. Later zit hij ook in de jury’s van X Factor en Holland’s Got Talent. De Toppers doen in mei met het liedje ‘Shine’ mee aan de voorronde van het Eurovisie Songfestival in Moskou. Shine is door Gordon geschreven onder het pseudoniem Ger van de Westelaken. De zangers krijgen slechts elf punten en verspelen daarmee een kans op de finale.

Los Angeles (LA), The Voices

Op 29 augustus 2010 presenteert Gordon op de Uitmarkt in Amsterdam zijn nieuwe groep Los Angeles (LA), The Voices. De vocale mannengroep bestaat verder uit Remko Harms, Roy van den Akker, Richy Brown en Peter Struijk (alias Peter Strykes) en brengt een combinatie van pop en klassieke muziek ten gehore, geïnspireerd door Canadian Tenors en het in Engeland opgerichte Il Divo. Na de concertreeks van Toppers op 27, 28 en 29 mei 2011 in de Amsterdam ArenA, verlaat Gordon de groep om zich volledig richten op Los Angeles, The Voices en zijn televisiewerk zoals de Nederlandse versie van Hotter Than My Daughter. In voorjaar 2013 maakt Gordon bekend te stoppen met Los Angeles, The Voices, omdat deelname aan de groep niet meer is te combineren met zijn overige werkzaamheden. De overgebleven vier zangers gaan zonder hem verder.

Gordon tijdens een “instore”-optreden in 2013. Foto: Richard Broekhuijzen, via Wikimedia.

Afscheidstournee

Met de single Kom Eens Dichterbij staat Gordon in september 2013 voor de tweede keer in zijn solocarrière op de eerste plaats in de Single Top 100. De televisieserie Effe Geen Cent Te Makken van het duo Gordon en Gerard Joling is een grote televisiehit. De uitzending van 10 oktober 2013 trekt ruim 1,9 miljoen kijkers. In juni 2014 kondigt Gordon aan te gaan stoppen met zijn optredens als soloartiest. Tijdens zijn afscheidstournee in 2016 viert hij zijn 25-jarig jubileum.

Bron: Muziekencyclopedie.nl

Publicatiedatum: 30/11/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN