Danny de Munk: van kindster tot zangidool

Danny de Munk is een Amsterdamse acteur en tieneridool die na zijn debuut in de speelfilm Ciske de Rat (1984) uitgroeit tot een gewaardeerd zanger in Nederlandse musicals.

Book 3 min

Ciske de Rat

In 1982 doet de twaalfjarige ras-Amsterdammer Danny de Munk (19 februari 1970) in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky auditie voor Ciske de Rat. Hij krijgt de titelrol en scoort een grote hit met de titelsong ‘Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen’. Ook de volgende single ‘Mijn Stad’ bezorgt hem op zeer jonge leeftijd een sterstatus. De tienerster zet zijn filmcarrière voort met de rol van Barend in een verfilming van Heijermans’ Op Hoop Van Zegen (1986). De zanger gaat regelmatig op tournee door het land waarbij hij wordt opgewacht door gillende fans. Zijn debuutalbum ‘Danny de Munk’ wordt met goud bekroond. Hij treedt op in Nederland en België met internationale amusementsartiesten als Shirley Bassey, Lou Rawls en Pia Zadora.

Danny de Munk met Koningin Beatrix tijdens de première van Ciske de Rat in 1984. Foto: Rob Croes / Anefo. Collectie Nationaal Archief.

Musicalcarrière

De eerste musical waar Danny de Munk aan meedoet, is Les Misérables waarin hij de rol speelt van Marius. De musical wordt in 1991 een enorm kassucces en blijft meer dan een jaar te zien in het theater. In het seizoen 1992-1993 speelt hij Christian in de Nederlandse musicalversie van Cyrano de Bergerac. Meerdere musicals volgen: Blood Brothers, De Jantjes, Titanic, The Lion King, The Wiz en de Joop van den Ende-productie Copacabana. In april 1997 gaat de Nederlandse speelfilm All Stars in première. Daarin speelt De Munk de volwassen rol van een van de jongens van een voetballende vriendenclub.

Danny de Munk

Danny de Munk in een musical.

Volwassen Ciske

Joop van de Ende produceert in 2004 het programma ‘De Munk Live!’ De show wordt omschreven als een ‘sentimental journey’ met een mengeling van muziekstijlen waaronder latin, danceklassiekers, soul, rockmusical en smartlappen. De laatste voorstellingen vinden op 23 en 30 mei 2005 plaats in theater Carré te Amsterdam. Op 25 juni 2007 viert Danny de Munk zijn vijfentwintigjarig artiestenjubileum met een concert in Ahoy’. In het seizoen 2007-2008 keert Danny de Munk terug naar Ciske de Rat, maar dan in de musicalbewerking waarin hij de volwassen Ciske speelt. Tijdens de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards 2008 is Ciske de Rat de grote winnaar met zeven prijzen. Danny de Munks nominatie  voor beste mannelijke hoofdrol in een grote musical wordt echter niet verzilverd.

Hoe ouder hoe gekker, 30-jarig jubileumconcert van Danny de Munk, 2012. Foto: Roswitha geleijns, via Wikimedia.

‘Hoe ouder, hoe gekker’

De albums ‘Hart En Ziel’ (2008) en ‘Dit Is Mijn Leven’ (2010) staan geheel in de traditie staat van het levenslied, het favoriete genre van De Munk. De zanger treedt in april 2009 en 2010 op in de Heineken Musical Hall te Amsterdam. In 2011 gaat Danny de Munk met Henk Poort de theaters in met de voorstelling ‘Jeugdherinneringen’. Op het programma staan zowel oude als nieuwe hits, van levenslied via musical naar Belcanto. Tijdens de uitvoering van het populaire televisiespektakel ‘The Passion’, het lijdensverhaal van Jezus aan de hand van hedendaagse Nederlandstalige popnummers, speelt Danny de Munk in 2012 in Rotterdam de rol van Jezus. Onder het motto ‘hoe ouder, hoe gekker’ viert de 42-jarige zanger op 17 november 2012 in de Heineken Music Hall zijn 30-jarig jubileum.

Bron: Muziekencyclopedie.nl

Publicatiedatum: 25/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN