Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Geschiedenis Zaanstreek

Noord-Holland heeft een rijke geschiedenis. De eeuwige strijd tegen het water speelt hier onder andere een belangrijke rol in. Dit heeft voor veel historische gebeurtenissen gezorgd, zoals de watersnoodramp in Waterland in 1916, de drooglegging van het Haarlemmermeer en het aanleggen van de Afsluitdijk. Ook de Russisch-Engelse invasie en de Tweede Wereldoorlog hebben hun sporen in Noord-Holland achtergelaten. Lees op Oneindig Noord-Holland verborgen verhalen over de geschiedenis van Noord-Holland.

Verhalen geschiedenis Zaanstreek

De Zaanse Schans is een belangrijke bezienswaardigheid in de Zaanstreek, en lijkt al eeuwen onderdeel van de geschiedenis van de Zaanstreek. Ooit draaiden er meer dan duizend molens langs de Zaan, nu staan er pakhuizen en fabrieken. Met behulp van windkracht ontwikkelde de Zaanstreek zich in de zeventiende eeuw tot het eerste industriegebied ter wereld.

De molens op de Zaanse Schans lijkt al eeuwenoud. Niets is minder waar. Het wijkje in de Kalverpolder bestaat nog maar een paar decennia. Na de Tweede Wereldoorlog moesten veel oude panden en molens in de Zaanstreek plaatsmaken voor nieuwbouwwijken, wegen en industrie. Bezorgde particuliere organisaties en Zaanse gemeentes richtten in 1950 de stichting Zaanse Schans op. Het doel was om een soort reservaat voor bedreigde historische bouwwerken te stichten.

In 1961 werd de Zaanse Schans geopend. Niet als openluchtmuseum, maar als uitbreiding van het openbare stedelijke woon- en werkgebied. Aan de toerist werd nog nauwelijks gedacht, maar deze wist verrassenderwijs de Zaanse Schans al spoedig te vinden zo leert de geschiedenis van Zaanstreek ons.

Molen bij Zaandam. Schilderij van Claude Monet.

Publicatiedatum: 20/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.