Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Fuif’es met Duyvis

Snackfabrikant Duyvis in Zaandam is een bekende producent van vele soorten borrel- en tijgernootjes. Het bedrijf begon in de 19de eeuw als olieslagerij voor het in de jaren 1960 begon met de verkoop van pinda's en andere noten. Van olie en veevoer ging de productie over op borrelnoten en later ook zoutjes en dipsauzen. Van oom naar neef naar kleinzoon, het familiebedrijf was zeker 150 jaar in handen van een Duyvis voor het werd gekocht door achtereenvolgens AkzoNobel, Douwe Egberts en nu voedingsmiddelen –en frisdrankproducent Pepsico.

Olie en veevoer

Teewis Duyvis, voorvader van de industriële ondernemersfamilie, werkte sinds 1807 als olieslager met de in 1806 van zijn oom geërfde oliemolen ‘de Ooievaar’ en 2 pelmolens. Olie was een bijproduct en er werd vooral veevoer gemaakt door olie uit kool- en lijnzaad te persen. Duyvis’ kleinzoon die tevens Teewis heette, breidde het bedrijf uit en diens zoon, Ericus Gerard Duyvis, bouwde in 1880 een stoomoliefabriek. Er werd nog steeds veel veevoer geproduceerd, maar begin 20ste eeuw werd het familiebedrijf ook een groot olie-exporteur.

Logo Duyvis

Logo Duyvis. Bron: TBWABusted, via Flickr.com.

Borrelnootjes

In de aanloop van en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de afzet van olie af en werd de import van de nodige grondstoffen belemmerd. Duyvis ging zich daarom meer richten op slaolie en de verkoop van merkproducten. Eind jaren 1950 verkreeg het bedrijf de titel ‘Koninklijk’ en in 1961 begon het met de productie en verkoop van pinda’s , amandelen, cashewnoten, studentenhaver en andere zogenoemde borrelnootjes. Zeven jaar later kwamen hier nog meer zoutjes en ook dipsauzen bij die met de leus ‘Fuif’es met Duyvis’ nog steeds worden verkocht. Het familiebedrijf werd kort daarna onderdeel van AkzoNobel, toen nog Akzo, voor het in 1987 door Douwe Egberts werd gekocht.

Oliemolen De Ooievaar in 1978

Oliemolen De Ooievaar in 1978. Bron: Wikimedia Commons, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Korpershoek, W.A. (Fotograaf)

‘Duyvis since 1806’

In 1991 werd op de plaats waar Teewis Duyvis ooit met de geërfde oliemolen begon, een nieuwe en moderne fabriek gebouwd. De Molen ‘de Ooievaar’ staat er na een restauratie halverwege de jaren 1950 nog in volle glorie naast. In 2006 wordt Duyvis door de toen nog jonge multinational Pepsico gekocht. De borrelnootjesfabrikant kent een rijk verleden en heeft daarin een behoorlijke verandering ondergaan, maar net zoals de oude molen naast de fabriek dat doet, verwijst het logo met een ‘Since 1806’ naar waar Duyvis ooit begonnen is.

Molen de Ooievaar

Molen de Ooievaar in zijn omgeving, gezien vanaf de brug. Bron: Wikimedia Commons, Muis&konijn.

Tekst: Liza Koppenrade

Bronnen

  • Duyvis (z.d.), Over Duyvis. Geraadpleegd op 25 maart 2015, via: http://www.duyvis.nl/over-duyvis/
  • Genealogie Online (z.d.), Stamboom Teewis Teewisz. Duyvis. Geraadpleegd op 25 maart 2015, via: https://www.genealogieonline.nl/cardinaal-stamboom/I10167.php
  • Valens, Paul. (Amsterdam, 5 januari 2010). Continuïteit. Geraadpleegd op 25 maart 2015, via: http://www.valens.nl/nlhtmldocs/duyvis.html
  • Zaansche Molens (z.d.), De Ooievaar 1622. Geraadpleegd 25 maart 2015, via: http://zaanschemolen.nl/molen/de-ooievaar/

Publicatiedatum: 01/04/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.