Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dijk verbindt vier veenderijen

Op de Hogendijk, aan de noordoostkant van Ouderkerk aan de Amstel, kijk je uit de voormalige Zuidveenderij, nu is dat de Polder De Nieuwe Bullewijk. Achter je ligt de wijk Hoofdenburg. Links is de Machineweg, rechts de Middenweg en recht vooruit dreunt de A2.

De Hogendijk is hier deel van de omringdijk van de Zuidveenderij. De uitgeveende polder voor je ligt een stuk lager dan de wijk achter je. Zo is goed te zien hoeveel meter veen en turf hier is weggehaald in deze turfmakerij in de periode 1898-1914.

Vanaf de Hogendijk is goed te zien hoe diep de Zuidveenderij ligt. Op de achtergrond steekt hoogbouw van Amsterdam Zuidoost boven de bomen uit. Rechts, achter de dijk, ligt de Ouderkerkerplas. Foto: Piet de Boer.

Voormalige Zuidveenderij

De veenderij ‘De Nieuwe Bullewijk’ – aan de noordkant van de huidige Machineweg – stopte in 1905 en viel in 1908 droog. De naam werd toen ‘Polder de Nieuwe Bullewijk’. In 1898 viel het besluit iets zuidelijker een nieuwe veenderij te starten. Dit gedeelte werd ‘De Zuidveenderij’ genoemd.

Lint naar Abcoude

In 1914 werd de drooggemaakte grond verkaveld en gevoegd bij de ‘Polder de Nieuwe Bullewijk’. De nog resterende dijk aan de zuidwestkant kreeg later de naam ‘Hoogendijk’. De Hogendijk is een aaneengesloten lint van dijken tussen Ouderkerk en Abcoude. Deze Hogendijk loopt  langs vier voormalige veenderijen: de Holendrechter- en Bullewijkerpolder, De Zuidveenderij, De Nieuwe Bullewijk en De Toekomst.

De veenderijen waren niet tegelijkertijd actief. De dijk is daarom ook in verschillende tijdvakken aangelegd. Het oudste deel begint bij de Abcouderstraatweg (Amsterdam Zuidoost) en loopt tot aan de Middenweg bij Ouderkerk.

Publicatiedatum: 12/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.