Fluiten naar de vrouw

Het stoomtrammetje de Bello reed van 1905 tot 1955 tussen Alkmaar en Bergen. De tramlijn werd al snel doorgetrokken naar Bergen aan Zee. Het opheffen van de lijn zorgde destijds voor veel protesten. De Bello doet nog steeds dienst op het traject van de museumlijn tussen Hoorn en Medemblik. Jacques Burgering (1926) uit Bergen was jarenlang machinist van de tram en houdt de herinnering eraan levend.

Book 1 min

Jacques Burgering: “Ik ben geboren en getogen in Bergen. Vanaf 1947 werkte ik veertig jaar lang bij de spoorwegen. De leukste tijd was op de Bello, als leerling-machinist en later als machinist. Een paar meisjes van de Van Bladerenweg gingen ook altijd met die tram naar Alkmaar. Ze stonden op het eerste balkonnetje achter de locomotief en maakten natuurlijk gekkigheid tegen ons. Wij hadden een waterspuit en spoten ze af en toe nat. De vriendin van een van de machinisten woonde aan de andere kant van het spoor. Ze zijn later getrouwd. Een echte tramrelatie, dat ging toen zo.”

Jacques Burgering.

Jacques Burgering.Jacques Burgering.

Sigaretten van de schilder

“De bekende schilder Jan van Herwijnen kwam altijd even naar de locomotief. Dan gaf hij een sigaretje. Eén voor de machinist en één voor de leerling. Die machinist rookte niet. Hij bedankte Jan en stak gelijk het sigaretje naar achteren. Zo had ik er twee.”

En dan was er koffie

“Toen ik als leerling werkte, zette de machinist het locomotiefje bij mij voor de deur. Dan gingen we gauw even koffie drinken. We gaven een stootje op de fluit, zodat mijn vrouw wist dat we eraan kwamen. De koffie stond al klaar.”

Publicatiedatum: 30/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN