Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie

Duivekater

De duivekater of deuvekater is een traditioneel feestbrood, dat voornamelijk in de streek ten noorden van Amsterdam (Nieuwendam en Zaanstreek) wordt gebakken, vooral in de winterse feestperiode tussen Sint Nicolaas en Drie koningen. Het is een langgerekt ovaal, zoet witbrood. De echte Noord-Amsterdamse of Zaanse duivekater is een zogenaamd vloerbrood, dat wil zeggen op de plaat gebakken, dus niet in een bakvorm.

Offerbrood

De duivekater kent een oud-Germaanse geschiedenis. Er zouden vroeger offerbroden gemaakt zijn omdat er geen vleesoffers voorhanden waren. Of wilde men gewoon goedkoop uit zijn? Duivekaters komen al voor op schilderijen van Jan Steen uit de zeventiende eeuw. Een heel bekende bakkerij van duivekaters was tot 1974 te vinden bij de Nieuwendammersluis in Amsterdam-Noord. Gelukkig zijn nog steeds ambachtelijke duivekaters te krijgen, zoals in Purmerend en op de Zaanse Schans.

Interieur waarin een familie het Sint Nicolaasfeest viert. In het midden een meisje met in haar armen een Johannes de Doper-pop en een emmer met snoep. Links een huilende jongen die een roe in zijn schoen heeft gekregen. Naast de moeder met uitgestoken armen staat een lachende jongen met een kolfstok. Op de vloer staat een mand met koeken en broodjes, bij de schoorsteen zingen enkele jongeren een sinterklaaslied. Op de achtergrond een oudere man en vrouw. Schilder: Jan Havicksz. Steen, 1665 – 1668. Collectie Rijksmuseum, objectnummer SK-A-385.

Publicatiedatum: 12/01/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.