Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Paerl aan de Amstel

Wat moet het een imponerend gezicht zijn geweest vanaf de Rondehoep West, die macht aan malende molenwieken in de Bovenkerkerpolder, aan de overzijde van de Amstel. Draaiende molens, sjokkende trekpaarden, fluitende stoomboten - bewoners van De Paerl hebben heel wat beleefd. De hoeve zal rond 1860 zijn gebouwd op deze prachtige plek, schuin tegenover buurtschap De Zwarte Kat.

Boerderij Zomervreugd op nr. 41 is een rijksmonument en De Paerl op nr. 43 niet. Waarom eigenlijk? Het dossier van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft er geen uitsluitsel over. Zoek zelf de overeenkomsten en verschillen.

Beide boerderijen zijn van het zgn. dwarstype. Zomervreugd is een sober 17e-eeuws pand. Het hoofdgebouw is hoog onderkelderd. In die kelder werden kaas en boter gemaakt. Aan de achterzijde is een moderne aanbouw, maar die past goed bij de rest. Alles aan de boerderij straalt soberheid en eenvoud uit. Zo ook de hoofdingang met haar strakke omlijsting en het eenvoudige bordes. Een en al ingetogenheid.

Elegante hoeve Wie langs fietst ziet het meteen: De Paerl is een elegante hoeve. Frivool getooid. Anders dan de buurman aan Rondehoep West nummer 41 is De Paerl geen rijksmonument. Foto: Piet de Boer.

Pronken

De Paerl daarentegen staat echt uitbundig te pronken als een prinses. Een jongere prinses, inderdaad, want het gebouw is van later datum (ca. 1860). Het heeft een zeer fraaie voorgevel met prachtig bewerkte windveer en balkon. Mooi vormgegeven kozijn in topgevel. Kijk ook naar de bijzondere, halfcirkelvormige kelderramen met luiken. Rechts naast de boerderij staat een nieuw aangebouwd zomerhuis.

Publicatiedatum: 12/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.