Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De ziel van de Omringdijk

Begin jaren zeventig werd met de komst van dijkgraaf Lo de Ruiter, eerder burgemeester van kunstenaarsdorp Bergen, een start gemaakt met de interessante bedrijfscollectie moderne kunst van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Noord-Hollandse kunstenaars en watergerelateerde onderwerpen krijgen altijd een streepje voor in de collectie. Het werk van Doris Groeneveld mag dan ook natuurlijk niet ontbreken.

Spel van water, wolken en de zon om de dijk

Doris Groeneveld (geboren 1938) heeft in dit grote olieverfschilderij (120 bij 110 cm) uit 1978 de ziel van de Westfriese Omringdijk perfect weten te vangen. Groeneveld is afkomstig uit de wereld van de scheepsbouw en de grote vaart. In 1959 kwam hij naar Bergen en ontwikkelde zichzelf tot kunstenaar. Artistiek zocht hij aansluiting bij de bekende ‘Bergense School’. In zijn West Friese periode was Groeneveld jarenlang rusteloos op zoek naar de oerelementen van het landschap. Dit doek vormt een volmaakt voorbeeld van die zoektocht. De Omringdijk scheidt de ruimte gevormd door water, land en lucht (of de reflectie daarvan). Het grijze wolkenpak duidt op regen en wind, maar in de weerspiegeling schijnt het vuur van de zon aan een nevelig blauwe hemel. Eigenlijk biedt alleen de dijk houvast in dit spel van de elementen in een op het eerste gezicht heel simpel schilderij.

Westfriese Omringdijk, Doris Groeneveld (1978). Collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard.

Dijkverbetering

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is momenteel bezig met een grootscheepse verbetering van de oude zeedijken langs het IJsselmeer. Die vormt meteen gelegenheid voor archeologisch onderzoek. De eerste resultaten van dergelijk onderzoek in de Omringdijk tussen Enkhuizen en Hoorn leverden al tal van nieuwe inzichten in de historie van de Westfriese Omringdijk op. Bovendien lopen er tal van culturele en toeristische projecten rond de 126 km lange dijk, die sinds 1988 een Provinciaal monument is. Het hoogheemraadschap participeert in veel van die activiteiten.

Westfriese Omringdijk, Doris Groeneveld, detail. Collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard.

Bronnen

www.hhnk.nl
www.westfrieseomringdijk.nl
www.omringdijk.nl
www.noord-holland.nl
www.karavaan.nl

Publicatiedatum: 24/08/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.