Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De negen meest excentrieke musea van Noord-Holland

Verzamelen is iets van alle tijden. Wie heeft er niet ooit munten, postzegels of iets anders verzameld? Sommige bijzondere verzamelingen zijn uitgegroeid tot een heus museum. Er zijn heel wat van deze ongebruikelijke musea in Noord-Holland te vinden, waar je grote verzamelingen flessenscheepjes, theepotten, pijpen of politiepetten kunt bewonderen. De ene collectie is nog vreemder dan de andere. Dit zijn de negen meest excentrieke musea van Noord-Holland.

Museum Vrolik in Amsterdam

Het Museum Vrolik is, anders dan de naam doet vermoeden, niet een museum waar je vrolijk doorheen wandelt. Hier word je ondergedompeld in de wereld van de menselijke anatomie. Dit museum, gevestigd in een zaaltje in het AMC in Amsterdam, is in eerste instantie bedoeld voor medisch onderzoek en staat daarom vol met skeletten, schedels en organen op sterk water. Er is vooral veel aandacht voor aangeboren afwijkingen. Dat het museum toch zo’n vrolijke naam draagt komt door verzamelaar Gerard Vrolik (1775-1859) en zijn zoon Willem (1801-1863), beiden hoogleraar Anatomie in Amsterdam. Hun privécollectie, het Museum Vrolikianum, eindigde na de dood van Willem bij de Universiteit van Amsterdam. Het museum is gratis te bezoeken.

Museum Vrolik. Beeld: Museum Vrolik

Theepottenmuseum ‘TeaRat’ in Amsterdam

In het kleine theepottenmuseum in Amsterdam zijn ruim driehonderd theepotten in allerlei stijlen en uit verschillende periodes te bewonderen. Het museum laat de theepot als gebruiksvoorwerp zien, met aandacht voor de rijkdom van verhalen achter de stukken. Naast theepotten vind je hier ook koffiepotten, theekopjes en andere antieke snuisterijen. Volgens de website is de geschiedenis van het museum “zo troebel als een goed getrokken zwarte thee”. Sommigen beweren dat het museum “uit zichzelf is ontstaan, doordat de geesten van nostalgie een veilige haven zochten”. Als je in de buurt bent is het een absolute aanrader om hier even op de koffie te komen en je onder te dompelen in de geschiedenis van thee.

Theepottenmuseum ‘TeaRat’. Beeld: Theepottenmuseum ‘TeaRat’

Het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen

In een zeventiende-eeuws sluiswachtershuisje in Enkhuizen bevindt zich ’s werelds meest omvangrijke collectie flessenscheepjes. Hier kun je je vergapen aan kunstig vervaardigde flessenscheepjes van over de hele wereld. Vroeger werden deze miniaturen gemaakt door zeelieden tijdens hun lange reizen, tegenwoordig verstaat slechts een enkele hobbyist nog de kunst van het maken van een schip in een fles. Voor ieder die zich altijd al heeft afgevraagd hoe het mogelijk is dat de modelschepen door de hals van de fles zijn gekomen, wordt er in het museum een film vertoond die het mysterie verklaart.

Het Flessenscheepjesmuseum. Beeld: Wikimedia Commons

Amsterdam Pipe Museum in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam, tussen de coffeeshops rond het Leidseplein, is het Amsterdam Pipe Museum gevestigd. Dit museum, voorheen het Pijpenkabinet geheten, toont een grote collectie pijpen en ander rookgerei. Het begon allemaal veertig jaar geleden, met de verzameldrift van amateurarcheoloog Don Duco. Zijn verzameling kleipijpen groeide snel en leidde tot een kleine expositie in Amsterdam. Tegenwoordig heeft het museum een grote collectie pijpen uit de hele wereld en is het uitgegroeid tot een ware attractie voor rokers en niet-rokers gelijk. Op de website van het museum is voor de liefhebber een grote hoeveelheid informatie over de geschiedenis van de pijp beschikbaar.

Amsterdam Pipe Museum. Beeld: Wikimedia Commons

Heiligenbeeldenmuseum in Enkhuizen

Honderden heiligenbeelden, bidprentjes, kruisbeelden, schilderijen, bidstoeltjes, relikwieëndoosjes en een zelf getimmerde kerststal: het is allemaal te bewonderen in het Heiligenbeeldenmuseum. Alles is verzameld door Marthy de Wit, in Enkhuizen vooral bekend van de winkel waar zij vijfentwintig jaar lang gordijnen verkocht. Nadat ze zich had verdiept in onder andere tarot, astrologie en esoterie ging ze heiligenbeelden verzamelen. De omvangrijke verzameling leidde uiteindelijk tot een museum. Bij elk van de heiligen staat een verhaal over het leven en bijgeloof rondom de heilige. Het museum is geopend vanaf juni tot eind augustus en alleen in het weekend.

Het Heiligenbeeldenmuseum. Beeld: het Heiligenbeeldenmuseum

Museum ’t Achterwurft in Hauwert

Dit curieuze museum in het dorpje Hauwert, vlakbij Hoorn, toont de privéverzameling van Fred van Assenbergh. De verzameling bestaat uit politiepetten, uniformen, koffiemolens in alle soorten en maten, keukengerei, broodroosters en een vrachtwagen uit 1920. Ongetwijfeld een bijzondere verzameling, die “u aan uw ouderlijk huis zullen herinneren”. Veel meer wil de website van dit museum niet kwijt over de collectie. Heb jij deze bijzondere verzameling al eens bezocht? Laat ons weten wat je ervan vond, we zijn erg benieuwd.

Museum ’t Achterwurft. Beeld: Museum ’t Achterwurft

Het Jutters mu-ZEE-um in Zandvoort

Dit museum heeft niet alleen de beste woordspeling van Zandvoort, maar ook een uitgebreide collectie aangespoelde spullen. Van een mammoettand tot een stukje metaal van een NASA-raket en van halve poppen tot aanstekers, het museum heeft het allemaal. Vroeger zochten strandjutters naar bruikbare voorwerpen die op het strand waren aangespoeld. Tegenwoordig bestaat strandjutten nog als hobby. Omdat veel moderne strandjutters in zee zijn gegaan met het museum, is hier een vloed aan gevonden materiaal te bewonderen. Ook zijn er in het museum vijf zoutwater aquaria met vissen die, als ze te groot zijn, worden teruggeplaatst in zee. Zo worden er niet alleen dingen uit de zee gehaald, maar ook teruggegeven.

Het Jutters mu-ZEE-um. Beeld: Jutters mu-ZEE-um

Museumboerderij ‘De Anloup’ in Zuidermeer

De Westfriese stolpboerderij van Annie en Teun Steur staat tjokvol met een zeer diverse verzameling over het Westfriese platteland. De timmermanswerkplaats is voorzien van oude gereedschappen voor houtbewerking, de stal is voorzien van plastic koeien en de schoenmakerswerkplaats van een plastic schoenmaker. Overal zijn poppen te bewonderen in oude klederdracht, samen met antiek gereedschap. Een bezoek brengen aan dit bijzondere museum kan alleen op afspraak. Annie en Teun Steur verzorgen dan een rondleiding en als je wilt, bakken ze zelf appeltaart en verzorgen ze een lunch.

Museumboerderij De Anloup. Beeld: De Anloup

Levend Paardenmuseum in Amsterdam

Dit museum is een beetje de vreemde eend in de bijt van deze verzameling verzamelmusea, maar is toch het vermelden waard. Naast het Vondelpark ligt de Hollandsche Manege: een bijzonder ‘hippisch’ monument. Hier is het Levend Paardenmuseum gevestigd, waar “de wereld van het paard tot leven komt”. Paardrijden door de eeuwen heen en de geschiedenis van deze oudste rijschool van Nederland zijn de thema’s van het museum. Er worden rondleidingen gegeven en er zijn verschillende activiteiten, zoals een speurtocht, paardrijden in een dameszadel en een cursus poetsen en opzadelen. Dit museum is een aanrader voor paardenliefhebbers en bewonderaars van hippische monumenten.

Hollandsche Manege. Beeld: Wikimedia Commons

Auteur: Machiel Spruijt

Publicatiedatum: 22/06/2016

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.