Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De laatste beroepsvisser van Diemen

Aan de oever van de derde Diem, direct achter de Diemerzeedijk, staat het huis van de familie Smeenk. Naast het huis ligt een boot aangemeerd, de DM1. Dit is niet zomaar een boot. Het is de vissersboot van Gerard Smeenk, de laatste beroepsvisser van Diemen.

Heren vissers

Het visserijbedrijf van Smeenk geldt als het oudste nog bestaande Diemense bedrijf. De geschiedenis ervan gaat terug tot 1824. Gerard’s bet- overgrootvader was een immigrant uit Rusland en heeft het bedrijf opgestart. In die tijd stonden er bij de Diemerdam vele houten huisjes, waar de armste mensen van Diemen woonden. Sinds 1824 hebben opeenvolgende generaties Smeenk rond Diemen gevist, aan beide zijden van de Diemerzeedijk. In 1923 nam Gerard’s vader samen met zijn broer het bedrijfje over. De broers werden ‘heren vissers’ genoemd, omdat ze tijdens hun werk altijd een hoed droegen.

Twee vissers aan de Diem. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

De visvangst

De vissers uit Diemen vingen voornamelijk paling en brasem, maar er werd ook snoekbaars gevangen. Ze maakten gebruik van fuiken en de zogenaamde ‘zegen’, een lang staand net. De stalen botter DM1 gaat mee sinds 1937 en heeft al menige stormen getrotseerd. De visserij was lucratief, het ging de familie Smeenk voor de wind. De vangst werd meestal verzilverd in Monnickendam of Volendam.

Familiebedrijf

De DM1 is al decennia lang het enige schip van de Diemense vissersvloot. Voor sommige Diemenaren vormde de visserij een bijverdienste, maar niet meer dan dat. De mannen van de familie Smeenk waren beroepsvissers. Gerard nam het familiebedrijf in 1970 over van zijn vader en oom. Maar de kinderen van Gerard hebben het niet willen overnemen. Gerard is zelfs na zijn pensioen blijven vissen in de wateren rond Diemen, met de ouwe trouwe botter.

Publicatiedatum: 03/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.