Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Hoofdtoren van Hoorn

De Hoofdtoren is strategisch gesitueerd op de zuidelijkste punt van de toenmalige stad en bij de toegang tot de haven. Het is een halfronde laat-gotische geschutstoren met een vijfhoekige onderbouw. Op verschillende hoogten bevinden zich schietgaten en openingen voor groot vuur, nu alle dichtgezet.

De vensters op de eerste verdieping zijn in de zeventiende eeuw aangebracht toen hier het kantoor gevestigd was van de Noordse Compagnie die zich bezighield met de walvisvaart. Ter hoogte van de op een rondboogfries uitkragende weergang bevindt zich een lichtkooi die als lichtbaken voor de scheepvaart dienst deed.

Opmerkelijk is dat de zeezijde van de toren geheel uitgevoerd is in lichte natuursteen (ledesteen uit Oost-Vlaanderen) en de stadszijde in baksteen met zogenaamde speklagen van dezelfde natuursteen. De reden hiervoor is onduidelijk. Mogelijk is aan de zeezijde natuursteen toegepast omdat het beter bestand is tegen weersinvloeden, vanwege de rijkere uitstraling of omdat de toren zo als baken voor de scheepvaart beter zichtbaar was.

De bakstenen gevel aan de stadszijde was oorspronkelijk uitgevoerd als trapgevel en is verfraaid met boogfriezen. Het heeft eveneens een uitkragende lichtkooi, waarop een eenhoorn met het stadswapen. Bovenop de gevel liggen twee gebeeldhouwde leeuwen die een wereldbol vasthouden. Links van de gevel bevindt zich een traptoren.

Klokkentoren

In 1651 werd de toren verfraaid met een circa dertien meter hoge klokkentoren in renaissancestijl. Door blikseminslag brandde deze in 1750  af, maar werd in dezelfde vorm  herbouwd. Bovenin de klokkentoren hangt een klok uit 1522 die elke avond geluid werd bij het vertrek van het beurtschip naar Amsterdam. De Hemonyklok (1646) in de verdieping eronder luidde op de hele uren en in noodsituaties. De bollen rond de bovenste trans van de klokkentoren waren behalve decoratief ook functioneel: de twee rode gaven voor inkomende schepen bakboord aan, de twee groene stuurboord.

In de Hoofdtoren leidt een stenen spiltrap naar een restaurant op de eerste verdieping. Hier wordt een mooi uitzicht geboden op de haven van Hoorn.
De naast de toren gelegen aanlegsteiger, het Houten Hoofd, dateert oorspronkelijk uit 1464 en is evenals de Hoofdtoren een beschermd rijksmonument.

Publicatiedatum: 04/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.