De herberg van Kalf

Het Kleine Kalfje herinnert aan de herberg die eeuwenlang aan de overkant van de Kalfjeslaan heeft gestaan. Van die oude herberg’t Kalfje valt vrijwel niets terug te vinden. Alleen de fundamenten zijn nog zichtbaar. En een oude knotlinde dateert misschien nog uit de tijd dat ’t Kalfje drommen bezoekers trok.

Book 1 min

Kalfjeslaan, ’t Kalfje – deze benamingen zijn uit de tijd dat Jan Claeszoon Kalf land kocht aan wat het Loopvelt heette. De huidige Kalfjeslaan. Dat was een lange laan, lustig omzoomd met essen en elzen, zoals een wandelaar indertijd schreef. Kalf ging in 1670 wonen in ’t Kalf aan de Amstel. Hij dreef er een herberg.

Beide Kalfjes aan Kalfjeslaan

Aan ’t Kalfje herinneren de resten van de fundamenten. Op de achtergrond staat Het Kleine Kalfje, aan de Kalfjeslaan. Links kabbelt de Amstel.Foto: Tineke Blok.

Beide Kalfjes aan KalfjeslaanBeide Kalfjes aan Kalfjeslaan

Waar nu het Kleine Kalfje staat, had je destijds een boerderij. Hier was een tol – je moest betalen om verder te kunnen reizen over de Amsteldijk. Overal in het land had je zo’n tol. Het tolgeld diende als een soort wegenbelasting. Ook aan het andere eind van de Kalfjeslaan, op de Amstelveensweg, stond een tol.

Rijtuigen

De herberg van Kalf werd populair. In de 19e eeuw stonden op mooie dagen de rijtuigen in lange rijen langs de Kalfjeslaan. Inzittenden verpoosden zich  in het café-restaurant, ze keuvelden in de tuin of dwaalden door het doolhof.
Een wandeling met als bestemming uitspanning ’t  Kalfje gold als een feestelijk uitje.
Na de Tweede Wereldoorlog raakte ’t Kalfje in de versukkeling. Er ontstond brand en rond 1960 volgde het definitieve einde. Het etablissement werd afgebroken. Maar het uitje bleef bestaan want rond de eeuwwisseling had het Kleine Kalfje als herberg de deuren geopend. En het is nu net zo populair het ’t Kalfje vroeger was.

Publicatiedatum: 03/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN