Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amstelpark, erfenis van expositie

Het Amstelpark is de erfenis van een grote internationale tuinbouwtentoonstelling: de Floriade van 1972. Uit die tijd dateren onder andere de rododendronvallei en het smalspoortreintje. Voor kinderen is er van alles te doen in het Amstelpark; denk aan een speeltuin, kinderboerderij, doolhof en midgetgolf.

Tientallen jaren waren de zeehonden een grote attractie. Maar in 2001 overleed Dolf (39 jaar oud) en Else kreeg het zo eenzaam, dat ze naar het zeehondenbassin in Ouwehands Dierenpark in Rhenen verhuisde. Het Amstelpark biedt verrassende hoekjes. ‘Land in wording’ is een natuurgebied waar je orchideeën ziet staan en waar allerlei soorten paddenstoelen de kop opsteken. Verderop wandel je door een Japanse tuin.

Amstelrust

Vanuit het Amstelpark zie je het oude buiten Amstelrust door het groen schemeren. Een deel van wat nu het Amstelpark is, maakte ooit deel uit van het landgoed.Foto: jmp.

AmstelrustAmstelrust

Aan de tijd dat vermogende Amsterdammers hier aan de Amstel hun deftige buitenplaatsen lieten bouwen herinnert de Oranjerie in het park. In zo’n Oranjerie kon je planten kweken uit exotische streken.

Buitenplaats
Overigens maakt het Amstelpark zelf ook deel uit van een oude buitenplaats. Je wandelt in het Amstelpark namelijk over een deel van de grond die voorheen behoorde tot het park van Amstelrust. Wie in april/mei het Amstelpark bezoekt, moet zeker even naar de rododendronvallei lopen. Daar geuren en kleuren dan duizenden bloemen. Ach, en anders is er het rosarium. Of in het najaar het dahliarama met zicht op de Amstel.
Het Amstelpark trekt per jaar ongeveer een miljoen bezoekers. Het is dagelijks vrij toegankelijk van 8 uur tot een half uur voor zonsondergang.

Publicatiedatum: 03/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.