Claude Monet en het mysterie van het blauwe huis

"Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven, huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten",  schreef Claude Monet in 1871 aan zijn vriend en collega Camille Pissarro, tijdens een bezoek van vier maanden aan de Zaanstreek. In de tijd die de kunstschilder doorbracht in het gebied rond de Zaan schilderde hij ruim 25 schilderijen. Een van deze schilderijen is het blauwe huis aan de Hogendijk in Zaandam. Lange tijd was het de vraag of het huis echt blauw is geweest, of dat Monet zijn fantasie de vrije loop liet.

Book 1 min

Het mysterie van het blauwe huis

Het Blauwe Huis is een van de opvallendste schilderijen die Claude Monet schilderde in Zaandam. Het was één van de dierbaarste werken van de kunstschilder, misschien omdat zowel zijn vrouw Camille als zijn zoon Jean erop zijn afgebeeld. Het is het enige schilderij uit de Zaanstreek waarbij dit het geval is. In 1874, toen het schilderij werd verkocht door zijn eigenaar, schreef Monet in een brief aan Camille Pissarro: “ik betreur het ten zeerste dat ik er niet bij kan zijn om mijn ‘La Maison Bleue’ terug te kopen, zo verknocht ben ik aan dat schilderij”.

Het Blauwe Huis in Zaandam. Claude Monet, 1871, via Wikimedia Commons

Langere tijd bestond er twijfel of de helderblauwe kleur die Monet op het schilderij aan het huis heeft gegeven echt was, of een artistieke vrijheid van de kunstschilder. Het ‘blauwe huis’ staat nog altijd aan de Zaandamse Hogendijk. De gevel is jarenlang niet blauw geweest. Toch heeft nader onderzoek naar de originele houten planken van de gevel en de verfresten daarop uitgewezen dat het huis echt blauw was in 1871. In 2014 werd de kleur van het huis hersteld in de originele kleur, zoals Monet deze ooit zag en schilderde.

Het Blauwe Huis aan de Hogendijk vandaag de dag. Steven van der Wal via Rijksmonumenten

Auteur: Eva Bleeker

Bronnen

Monet in Zaandam – Het Blauwe Huis
Monet in Zaandam

Publicatiedatum: 21/04/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN