Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Buitenplaats Akerendam

De buitenplaats Akerendam in Beverwijk werd in 1636 aangelegd door de Amsterdamse koopman Jan Bicker (1591-1653). Net als veel andere gefortuneerde Amsterdammers creëerde hij deze buitenplaats om in de zomer het bedompte Amsterdam te ontvluchten. De buitenplaats was door haar ligging aan het Wijckermeer vanuit Amsterdam direct per boot te bereiken. Tussen 1728 en 1756 kreeg het monumentale huis zijn huidige voorkomen en vermoedelijk stamt de achter het huis gelegen spiegelvijver ook uit die tijd. Rond 1800 bedroeg het grondoppervlak 17 hectare waarvan er in 1850 nog 2.5 resteren. In die tijd verkoopt Adriaan Teding van Berkhout de buitenplaats aan de familie Sluyterman van Loo. Een lid van deze familie bracht haar gehele bezit in 1916 onder in de Stichting Sluyterman van Loo. Deze charitatieve organisatie spant zich tot aan de dag van vandaag in voor het behoud van Akerendam en het welzijn van ouderen.

Restauratie van huis en tuin

In 1947 vond een grote restauratie plaats van huis en tuin. Van de hand van de destijds bekende landschapsarchitect J.T.P Bijhouwer (1898-1974) is de formele tuin. Deze ligt ten zuidwesten van het huis en werd eind jaren ’90 voorzien van nieuwe borders naar een ontwerp van Piet Oudolf (1944). Een interessant aspect is de Frans classicistische vijver, die men reconstrueerde nadat deze bij baggerwerkzaamheden in 1966 weer was teruggevonden.

Buitenplaats Akerendam in Beverwijk.

Buitenplaats Akerendam in Beverwijk, daterend uit 1636.

Na 1980 kreeg de tuin enige elementen terug die vanouds thuishoren op een buitenplaats. De ommuurde moestuin werd heraangelegd en er werden een oranjerie, een schuur en een plantenkas gebouwd naar een ontwerp van de architect René Bosch van Drakenstein. Op Akerendam zijn huis en tuin nog een eenheid en het geheel is een van beter bewaard gebleven historische buitenplaatsen van ons land.

Spiegelvijver buitenplaats Akerendam. Foto: Hans Otten.

Publicatiedatum: 12/01/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.